Riksdagsvalet 2018

Kristersson (M) lovar mer "rörlighet och mångfald" när Sverige "fullt ut" ska inordnas i "det globala samhället, ett internationaliserat, mångkulturellt samhälle" om M vinner valet

Publicerad 5 mars 2018 kl 12.23

Inrikes. Ulf Kristersson (M) väljer nu att gå ut i DN och "nyansera" bilden av Moderaterna som ett parti som står för skärpt invandrings- och kriminalpolitik. Han pekar bland annat ut vänsterstyrda Kanada som en "förebild" för hans eget parti och tar avstånd från partikollegorna Elisabeth Svantesson och Hanif Bali.

Dela artikeln

Sedan 2015 är den unge vänsteraktivisten Justin Trudeau premiärminister i Kanada. Han är en sorts nordamerikansk motsvarighet till Gustav Fridolin och har bland annat hävdat att det är ofarligt att ta emot tidigare IS-krigare i det kanadensiska samhället och lovat att samtliga asylsökare som får avslag av Trumps regering ska få stanna i Kanada.

Men medan Trudeau ofta beskrivs som en oseriös pajas och ett avskräckande exempel i internationell invandringsdebatt ser Kristersson den kanadensiska regeringens agerande som en förebild för ett M-styrt Sverige.

– Det är en kombination av att vilja fullt ut vara en del av det globala samhället, ett internationaliserat samhälle, ett mångkulturellt samhälle, och samtidigt en ganska genomtänkt syn på ”hur mycket kan vi ta ansvar för, hur många kan vi hjälpa, hur många ska kunna komma hit och jobba hos oss, på vilka villkor ska man komma hit, förklarar Ulf Kristersson för DN.

Samtidigt som Kanada "omfamnar idén om rörlighet och mångfald" förlitar man sig nämligen på flyktingkvoter av den typ som EU har tvingat på sina medlemsländer, och som Kristersson vill att Sverige följer.

Enligt Kristersson är det en "felaktig beskrivning" att säga att hans parti förordar en restriktiv invandringspolitik.

Den nye M-ledaren tar även avstånd från ett uttalande av sin finansministerkandidat Elisabeth Svantesson, som förra veckan sade sig vilja veta vad invandringen till Sverige kostar

– Det kanske var slarvigt formulerat, säger Ulf Kristersson och tillägger i DN:

– Men om man uppfattas felaktigt, då har man också ett ansvar för det. Jag hade inte uttryckt mig på det sättet, kan jag säga.

Kristersson har samma uppfattning om Hanif Bali, och påpekar att han inte själv skulle uttrycka sig som Bali gör på Twitter. Han försäkrar dock att han inte tänker göra något åt partikollegans twittrande.

I sociala medier frågar sig nu många vad Ulf Kristersson egentligen håller på med. SD påpekar att Moderaterna ständigt svänger i invandringsfrågan och även internt inom M är flera företrädare försiktigt tveksamma till Kristerssons DN-uttalanden.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0