Inom lokalpolisområdet Kristinehamn finns cirka 80 boenden för asylsökande. Lokalpolisområdets chef, polisintendent Lars Serenander, menar att uppskattningsvis mellan 15-25 procent av tiden både för de medarbetare som jobbar inom ingripandeverksamheten och utredningsverksamheten går åt till att hantera frågor som har med asylfrågan att göra.
Lars Serenanders medarbetare har åtskilliga exempel på händelser där personal från ingripandeverksamheten fått åka på larm till asylboenden som ofta ligger långt borta där det sedan är svårt att förstå vad som hänt och bedöma om det överhuvudtaget är något som polisen ska eller kan agera i.
– Vid ett möte med alla mina medarbetare för en tid sedan diskuterade vi fall där medarbetare exempelvis varit på väg till pågående bostadsinbrott som man beordrats att omprioritera då man fått akut larm från asylboenden. När patrullen väl kommit fram och lyckats reda ut vad som hänt har det visat sig att inget allvarligt inträffat. På grund av språkförbistringar är det ibland helt enkelt svårt att göra rätt bedömningar säger Lars Serenander.
I Filipstad finns cirka 2.000 asylsökare varav många är så kallade ensamkommande flyktingbarn. För de som arbetar vid polisstationen i Filipstad har det blivit vanligt att få besök från asylsökare. Ofta är det inte något polisiärt som besöken handlar om utan de asylsökande kommer helt enkelt till polisstationen för att fråga om något som andra myndigheter ansvarar för och borde hantera men inte har något rutin eller bemanning att hantera, skriver polisen på sin hemsida.
Regeringen meddelade idag att polisen tillförs drygt 2 miljarder kronor till och med år 2020
Polisens anslag ska ökas gradvis åren 2017-2020. Tillskottet blir 100 miljoner kronor år 2017, 280 miljoner kronor år 2018, 700 miljoner kronor år 2019 och 1 miljard kronor år 2020.
− Det här är ett viktigt bidrag och en viktig signal om att polisen ska fortsätta att växa under kommande år. Vi kommer att fortsätta dialogen med regeringen om polisens långsiktiga resursbehov, säger rikspolischef Dan Eliasson.
Polismyndigheten har redan förberett sig för att kunna dimensionera polisutbildningen så att ytterligare 1.500 poliser ska kunna utbildas till år 2020, utöver det som krävs för att upprätthålla dagens nivå på cirka 20.000 poliser.