På fredagen publicerades en debattartikel i Aftonbladet skriven av justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) och Sverigedemokraternas talesperson i polisfrågor Katja Nyberg.
Artikeln handlar om att Polismyndigheten i Sverige inte klarar av sitt uppdrag och att regeringen bör inrätta en oberoende funktion som ska identifiera och analysera uppenbara problem inom polisen.
”Trots ökade resurser förmår inte Polismyndigheten att klara sitt uppdrag,” skriver Jomshof och Nyberg. ”Vi vill inrätta en oberoende funktion vars primära uppgift är att identifiera och analysera uppenbara problem inom polisen".
Artikeln poängterar att det är attityder, förhållningssätt och förmågan att prioritera som styr polisens operativa förmåga.
SD-politikerna kritiserar den dåvarande socialdemokratiska regeringen för att inte ha ställt nödvändiga krav på polisledningen.
Jomshof och Nyberg menar att problemen inom polisen är djupare än att bara handla om resurser, behov av ny lagstiftning eller utrustning. De skriver att politiska beslut kräver beslutsunderlag där obekväma fakta inte undanhålls.
”Vad det i slutändan handlar om är attityder, förhållningsätt och förmågan att prioritera”, konstaterar de.
För att Polismyndigheten ska kunna bekämpa brottslighet och attrahera medarbetare måste, enligt Jomshof och Nyberg, högre krav ställas på polisledningen. De menar att Svensk polis och dess ledning ska värderas utifrån resultat, inte utifrån förmågan att bygga en vacker fasad.
För att bryta den negativa spiralen vill Jomshof och Nyberg inrätta en funktion som får mandat att identifiera och beskriva problemområden, strukturella hinder och förändringsbehov samt se till att sådana förhållanden redovisas upp till den högsta politiska nivån.
”Ett ytterligare steg i rätt riktning vore att regeringen omedelbart tar beslut om att genomföra den oberoende granskningen av Polismyndigheten, som riksdagen beslutat om, gällande korankravallerna,” skriver de.
De båda sverigedemokraterna avslutar med att säga att läget är akut och att utvecklingen måste vändas omedelbart. De understryker att Sverige behöver en polisledning som genomsyras av hög integritet, som är förutseende och som reagerar före – inte efter – att problemområden har blivit avslöjade.