Årets tre första månader redovisades 5 356 ärenden gällande våldsbrott för åklagare, en minskning med 38 fall jämfört med samma period förra året. Eftersom allt fler våldsbrott samtidigt anmäls innebär det en stadigt minskande utredningsandel; 17,2 procent första kvartalet i år jämfört med 19,0 procent samma period förra året och 20,5 procent 2015.
I den årsrapport för förra året som polisen publicerade tidigare i år pekas asylkaoset och de starkt invandringsrelaterade morden, skjutningarna och andra våldsdåden i storstädernas förorter ut som två särskilt problematiska områden som kräver stora polisresurser.
Den negativa utvecklingen med allt färre uppklarade våldsbrott fortsätter alltså även i år och är en del av en snabbt nedåtgående trend som pågått under flera års tid. Värst ser det ut i Stockholm och Region Syd, där Malmö ligger.
Totalt sett ökar emellertid antalet ärenden som redovisas för åklagare om man räknar samtliga brottskategorier. Det beror främst på att polisen lägger mer resurser på att jaga trafiksyndare och narkotikamissbrukare och på så sätt bättrar på statistiken.
Drygt 1 200 fler trafikbrott och ungefär lika många fler narkotikabrott redovisades till åklagare första kvartalet i år jämfört med förra året. I statistiken kompenserar den ökningen för att polisen blir allt sämre på att klara upp andra, grövre brott.