Larm om skakande tåg ger sänkt fart genom Hallandsåstunneln

Publicerad 5 februari 2016 kl 20.01
Av Mattias Albinsson

Vetenskap. Tåg som börjar skaka kraftigt när de kör genom Hallandsåstunnlarna har gjort att Trafikverket beslutat sänka farten för tåg genom tunnlarna. Men än så länge är det ett mysterium varför tågen skakar.

Dela artikeln

Ett videoklipp som laddats upp på Youtube och som filmats av den miljöpartistiske lokalpolitikern Edward Granville-Self visar hur ett tåg skakar och kränger när det passerar tunneln genom Hallandsåsen på gränsen mellan Halland och Skåne.

Efter larmet om de skakande tågen beslutade Trafikverket att sänka hastigheten i tunnlarna från 200 till 140 kilometer i timmen. En utredning har dessutom tillsatts för att utreda varför tågen skakar så kraftigt som de gör.

– Jag tycker det är viktigt att vi inte spekulerar i orsaken innan vi fått alla delar av utredningen. Hittills har vi gjort flera mätningar som visar att spåren ligger korrekt men vi kommer att göra ytterligare mätningar för att verifiera våra tidigare resultat, säger Trafikverkets projektledare Erik Lööv i ett pressmeddelande.

Roland Pusch, adjungerad professor i geoteknik vid Luleå tekniska universitet, varnade för ett drygt år sedan för att tunnelbygget är instabilt. Bland annat lyfte han fram att den betonglining som tunnlarna utgörs av inte har något fast berg att vila emot.

– Den vilar på något som är deformerbart och har något över sig som är deformerbart, och rörelserna kommer att mångfaldigas när den tunga trafiken kommer på, sade han till Ny Teknik då.

Johan Petersson, som är projektledare för underhåll på sträckan genom Hallandsåsen, avfärdar dock tanken på att tågskakningarna skulle ha något med att sättningar i tunneln och förskjutningar av rälsen att göra.

– Nej, det här har inte alls med Roland Pusch teorier att göra, det här är ett annat fenomen, säger han till Ny Teknik.

Trafikverket uppger att skakningarna verkar vara isolerade till tågtypen SJ 3000 och säger också att skakningarna inte påverkar säkerheten för dem som reser med tågen genom Hallandsåstunneln.

– Detta påverkar inte säkerheten utan handlar till största del om att det kan kännas obehagligt och påverka resandekomforten, därför sänker vi hastigheten, säger Trafikverkets Annika Canaki, distriktschef Underhåll Syd.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Media: Ryskt fartyg kan ha gått på grund med flit

"Det troligaste är att det här är ett led i ett hybridkrig". Men Kustbevakningen har svårt att köpa Aftonbladets senaste ryssteori.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Guldregn över Paideia i ny budget. "Kan bidra till att stärka kunskaperna om den judiska minoriteten i Sverige".0 

Mer från Vetenskap

Rytm och musik kan stärka hjärnan

Nya studien.. Ronnie Gardiner-metoden kan bidra till rehabilitering.0 

Därför är spindeltråd så stark

Segaste fibret som vi känner till.. Nu har svenska forskare kartlagt hur det skapas.0 

Över 200 namn ändras. "En permanent utradering av rasistiska uttryck från den botaniska nomenklaturen."0 

Vetenskap

Lyckad uppsändning av Europas nya rymdraket. Ariane 6 lyfte för första gången.0 

Kultur

Jordås kopierade hela sin Palmeteori från dansk bok. Plankade hela sakinnehållet – nu hyllas han i media.0 

Rasande tittarstorm mot nya Saltkråkan. Starka reaktioner på första bilderna från nyinspelningen.0