Idag meddelar Sydkorea att landet återupptar sina propagandasändningar riktade mot den nordkoreanska regimen. Samtidigt höjs den militära beredskapen längs gränsen, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.
Sändningarna består av såväl kraftfulla högtalare riktade norrut som av radiomaster varifrån Sydkorea försöker nå ut med sitt budskap till den nordkoreanska befolkningen.
Enligt en artikel i The Guardian från förra året kan ett typiskt propagandaprogram innehålla inslag där nordkoreanska avhoppare får tala ut om sitt nya liv i Sydkorea, läsa högt ur och göra sig lustiga över nordkoreas största tidning Rodong Sinmun samt skoja om den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-un. Sändningarna innehåller även Sydkoreansk popmusik, så kallad "K-pop", som är förbjuden men trots det mycket populär i Nordkorea.
Sändningarna återupptas efter att Nordkorea påstått att de lyckats detonera en vätebomb, ett mycket omtvistat påstående. Någon form av kraftig detonation registrerades i form av ett jordskalv med en magnitud på 5,1 natten till torsdagen, vilket enligt flera bedömare är för svagt för att kunna anses vara en vätebomb.
Kärnvapentestet oroar ändå, oavsett det rör sig om en vätebomb eller en mer konventionell atombomb, och FN:s säkerhetsråd kallade igår till ett extrainsatt krismöte. Efter kärnvapentestet vill säkerhetsrådet införa ytterligare sanktioner mot Nordkorea som redan lider av kraftiga sanktioner, men för att möjliggöra det krävs att Kina samarbetar, rapporterar AP.
Kina är Nordkoreas största och viktigaste allierade och USA:s utrikesminister John Kerry försöker nu utöva påtryckningar på Kina om att bryta sina affärsförbindelser med landet.
Det kan komma att ta veckor innan utomstående experter lyckats bedöma huruvida Nordkorea verkligen lyckats detonera en vätebomb eller ej. Oavsett vilket oroar kärnvapentestet den amerikanska regeringen på andra sidan Stilla havet.
Varje test kan nämligen innebära att de nordkoreanska kärnvapeningenjörerna blir bättre och bättre på att bygga mindre och mer effektiva kärnvapen och den stora oron är att Nordkorea lyckas utveckla kärnvapenbärande missiler som kan nå det amerikanska fastlandet.