Sedan ryska trupper gick in i Ukraina i februari 2022 har G7 konsekvent pekat ut Ryssland som angripare. Men nu sätter USA ned foten mot det sättet att beskriva händelsen.
– Amerikanerna blockerar det språket, men vi arbetar fortfarande på det och hoppas på en överenskommelse, säger en anonym tjänsteman till Financial Times.
Samtidigt har USA under den senaste veckan visat tecken på en tydlig kursändring. Trump-administrationen har haft direkta samtal med ryska företrädare och riktat förödande kritik mot Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som Trump utmålat som en ömklig "diktator" utan folkligt stöd.
Den amerikanske presidenten har också antytt att det var ukrainarna själva som startade kriget och att de åtminstone borde ha sett till att avsluta kriget långt tidigare genom att skriva på ett avtal med Ryssland.
I själva verket angrep ryska trupper Ukraina den 24 februari 2022 efter att Ukraina låtit bli att implementera de så kallade Minsk-avtalen, som var tänkta att skapa en fredlig lösning på konflikten i östra Ukraina.
Båda sidor anklagade varandra för brott mot avtalen och ett krig mellan Ukraina och ryskspråkiga separatister hade pågått i området sedan 2014 när Ryssland angrep landet med en fullskalig invasion.
Kreml har beskrivit åtgärden som en "militär specialoperation" för att avsluta ett krig, men till följd av ryska militära missbedömningar och ett stort västerländskt stöd till Ukraina blev resultatet i praktiken ett nytt fullskaligt krig, som nu har pågått i tre år.