I studien har forskare vid Göteborgs universitet följt ett representativt urval av den medelålders kvinnliga befolkningen från 1968 till 2000 (då kvinnorna i studien var mellan 70 till 92 år gamla).
Forskarna har nu med hjälp av data från studien försökt kartlägga sambandet mellan intaget av olika typer av alkoholdrycker och förekomsten av hjärtinfarkt, stroke, diabetes och cancer. I den aktuella studien tillfrågades de 1.500 kvinnorna om frekvensen på sitt alkoholintag av öl, vin eller sprit (från dagligen till ingenting de senaste 10 åren), samt om olika kroppsliga symtom.
Resultaten visar att under den 32-åriga uppföljningsperioden utvecklade 185 kvinnor hjärtinfarkt, 162 drabbades av stroke, 160 utvecklade diabetes och 345 fick cancer. Studien redovisar ett statistiskt säkerställt samband mellan hög spritkonsumtion (definierad som oftare än någon gång per månad) och en nästan 50-procentig större risk att dö i cancer, jämfört med dem som dricker mindre ofta.
Studien visar också att kvinnor som rapporterade att de drack öl någon gång per vecka till någon gång per månad hade 30 procent lägre risk att utveckla hjärtinfarkt än de kvinnor som drack öl flera gånger per vecka/dagligen respektive aldrig drack öl.
En måttlig konsumtion av öl tycks alltså skydda kvinnor från hjärtinfarkt.
– Även tidigare forskning tyder på att alkohol i måttlig mängd kan ha viss skyddande effekt, men det råder fortfarande osäkerhet om det verkligen är så. Våra resultat har kontrollerats mot andra riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom vilket stärker fyndet. Samtidigt kunde vi inte bekräfta att måttlig vinkonsumtion har samma effekt, så även våra resultat behöver bekräftas i uppföljande studier, säger Dominique Hange, forskare vid Sahlgrenska akademin i ett pressmeddelande.