Börskrisen i Kina
Shanghai i Kina är landets finansiella centrum.

Kinakris kan vara värre än Greklandskris

Publicerad 8 juli 2015 kl 19.09

Sparande. Många investerare oroas mer av situationen i Kina än den pågående krisen i Grekland och eurozonen.

Dela artikeln

Börserna i Kina upplevde fram till mitten av juni ett ordentligt börsrally där exempelvis börsen i Shanghai den 12 juni i år hade gått upp med ofattbara 167 procent på bara ett år.

Sedan dess har de tre börserna i Shanghai, Shenzen och Hongkong vikt av kraftigt nedåt och tillsammans förlorat nästan en tredjedel av sitt värde och raset har fortsatt även denna vecka, skriver Reuters.

De kinesiska börsernas berg-och-dalbana, och inte minst den tillsynes ohämmade nedgången de senaste veckorna, har fått regeringen i Peking att reagera. Bland annat har man manat marknaden att lugna sig, krävt av börsmäklarna att de försöker få stopp på raset och har även infört vissa handelsbegränsningar.

Enligt SCMP får exempelvis aktieägare som äger mer än fem procent i ett börsnoterat bolag just nu inte sälja av aktier i bolaget . Bakgrunden är rapporter om att fallet delvis drivits på av storägare som försökt sälja av större aktieposter för att hämta hem vinster från det senaste årets kraftiga uppgångar.

Enligt Reuters betraktar många investerare den instabila börsen i Kina som ett större hot mot världskonjunkturen än krisen i Grekland och eurozonen. Anledningen är att den betydligt större kinesiska ekonomin anses ha långt mer långtgående effekter på världsekonomin i stort än Greklands oförmåga att betala sina lån till IMF och ECB.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Fiskarsonen som tog strid för Frankrike. Han var Jean-Marie Le Pen.0 

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0