Brotten ska ha begåtts under 90-talet då oljebolaget inledde oljeprospektering i nuvarande Sydsudan samtidigt som inbördeskrig rådde i området. Kriget utkämpades mellan den etniskt arabisk-muslimska regeringen i huvudstaden Khartoum och de icke-arabiska animistiska folkgrupperna i södra delen av landet.
Sudans regering behövde pengar och ville gärna sluta en överenskommelse med Lundin Petroleum om att borra efter olja. Men för att komma åt den region, "Block 5A", som oljebolaget var intresserat av behövde området först tömmas på sina invånare.
– De fick skydd av den sudanesiska armén som gick in och tömde områdena på folk. De sköt och tvångsförflyttade människor, berättade ögonvittnet pastor James Koung Ninrew i en SR-intervju för sex år sedan.
Enligt en artikel som publicerades av Time Magazine 2010 dödades 12.000 människor medan 160.000 tvingades fly. Redan då pekades det svenska oljebolaget ut som medskyldigt till de folkrättsbrott som begåtts i Sydsudan. Samma år inledde Internationella åklagarkammaren en förundersökning.
Nu har alltså Lundin Petroleums två högsta chefer, styrelseordförande Ian Lundin och VD Alex Schneiter, delgivits misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott.
Enligt Expressen är 49 personer beredda att vittna mot det svenska oljebolaget om de vad de utsatts för. Lundin Petroleum tror emellertid att företagstopparna kommer bli friade.
– Det är vanligt att man i en svensk förundersökning delges misstanke när man träffar åklagaren. Det betyder inte att det blir ett åtal. Vi är helt övertygade om att det saknas grund för alla anklagelser om felaktigt agerande hos företrädare för Lundin, säger Lundin Petroleums presschef Robert Eriksson till Aftonbladet.