Ian Lundin och Alex Schneiter.

Lundin Petroleum misstänks för medhjälp till grovt folkrättsbrott

Publicerad 4 december 2016 kl 10.23
Av Mattias Albinsson

Sparande. Ian Lundin och Alex Schneiter, styrelse­ordförande respektive VD för Lundin Petroleum, har delgivits misstanke om medhjälp till grovt folkrätts­brott, skriver SvD.

Dela artikeln

Brotten ska ha begåtts under 90-talet då oljebolaget inledde oljeprospektering i nuvarande Sydsudan samtidigt som inbördeskrig rådde i området. Kriget utkämpades mellan den etniskt arabisk-muslimska regeringen i huvudstaden Khartoum och de icke-arabiska animistiska folkgrupperna i södra delen av landet.

Sudans regering behövde pengar och ville gärna sluta en överens­kommelse med Lundin Petroleum om att borra efter olja. Men för att komma åt den region, "Block 5A", som oljebolaget var intresserat av behövde området först tömmas på sina invånare.

– De fick skydd av den sudanesiska armén som gick in och tömde områdena på folk. De sköt och tvångsförflyttade människor, berättade ögonvittnet pastor James Koung Ninrew i en SR-intervju för sex år sedan.

Enligt en artikel som publicerades av Time Magazine 2010 dödades 12.000 människor medan 160.000 tvingades fly. Redan då pekades det svenska oljebolaget ut som medskyldigt till de folkrättsbrott som begåtts i Sydsudan. Samma år inledde Internationella åklagar­kammaren en förundersökning.

Nu har alltså Lundin Petroleums två högsta chefer, styrelseordförande Ian Lundin och VD Alex Schneiter, delgivits misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott.

Enligt Expressen är 49 personer beredda att vittna mot det svenska oljebolaget om de vad de utsatts för. Lundin Petroleum tror emellertid att företags­topparna kommer bli friade.

– Det är vanligt att man i en svensk förundersökning delges misstanke när man träffar åklagaren. Det betyder inte att det blir ett åtal. Vi är helt övertygade om att det saknas grund för alla anklagelser om felaktigt agerande hos företrädare för Lundin, säger Lundin Petroleums presschef Robert Eriksson till Aftonbladet.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Avgångskrav på moderat EU-parlamentariker som kräver mer censur

Arba Kokalari (M) har "kallat upp EU-kommissionen". Kräver kraftfulla åtgärder mot sociala medier som vill införa yttrandefrihet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Fiskarsonen som tog strid för Frankrike. Han var Jean-Marie Le Pen.0 

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0