Krisen i Eurozonen
EU-ledare i samtal om situationen i Grekland tidigare i år.

Fortsatta förhandlingar med Grekland ställs in

Publicerad 2 juli 2015 kl 07.46

Valuta. Finansministrarna i eurozonen har ställt in alla fortsatta förhandlingar med Grekland för att avvakta söndagens folkomröstning.

Dela artikeln

Bankerna i Grekland har i stort sett varit stängda hela veckan för att undvika att det grekiska banksystemet kollapsar på grund av en bankrusning. Vissa bankkontor har dock varit öppna för att möjliggöra för pensionärer som inte har bankkort att ta ut delar av sina pensioner.

För tiotusentals pensionärer är däremot den ekonomiska situationen väldigt tuff just nu eftersom deras pensioner i stort fryst inne.

– Det är väldigt dåligt, säger den 68-årige pensionerade apotekaren Popi Stavrakaki till AP.

– Jag är rädd att det kommer bli värre snart, jag har ingen aning om varför det här händer, fortsätter han.

Samtidigt sänker kreditvärderingsinstitutet Moody's Greklands kreditbetyg till Caa3 – ett steg över det man anser vara praktisk statskonkurs. Efter nattmangling mellan den grekiska vänsterregeringen och företrädare för eurozonen har förhandlingarna nu avbrutits och kommer inte att återupptas den här veckan.

– Det kommer inte att hållas några samtal de kommande dagarna, säger Nederländernas utrikesminister Jeroen Dijsselbloem.

Istället inväntar eurozonens regeringar söndagens folkomröstning – en omröstning där den grekiska regeringen uppmanat folket att rösta nej till att gå med på eurozonens krav om åtstramningar i budgeten.

Den grekiske premiärministern Alexis Tsipras hävdar att ett nej i folkomröstningen skulle ge Grekland ett starkare förhandlingsläge. Han tror då att resten av EU kommer att tvingas gå med på att fortsätta finansiera de växande grekiska budgetunderskotten.

Trots att Grekland i tisdags tvingades ställa in en återbetalning av ett lån på 1,6 miljarder euro till den internationella valutafonden IMF och med största sannolikhet kommer ställa in ytterligare återbetalningar av lån på 3,5 respektive 3,2 miljarder euro den 20 juli respektive 20 augusti har den europeiska centralbanken ECB gått med på att låta Grekland behålla lånevillkoren för de omkring 100 miljarder euro som man är skyldiga banken.

– Det ger oss möjlighet att andas. Det är väldigt positivt och ett tecken på god vilja från den Europeiska centralbankens sida. Jag välkomnar det, kommenterar den grekiske finansministern Yanis Varoufakis i en för den grekiska vänsterregeringen ovanligt EU-positiv kommentar.


Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Mamman struntade i att lära sig svenska. Nu godkänner förvaltningsrätten kommunens beslut att dra in bidraget.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tidöregeringen pressar EU att förbjuda bensinbilar

Svenska kravet: Håll fast vid totalförbud. Men flera länder vill upphäva "verklighetsfrämmande" planerna.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Kommunistiska "sanningar" blev allt svenskar fick veta. Jonas De Geer har läst en välbehövlig ny bok om Francos väg till makten.0 

Mer från Valuta

Rasade stort när sanktionerna infördes. Men nu är ryska valutan redan tillbaka på samma nivå som före invasionen.0 

Staffanstorp vill investera i bitcoin

Utreder möjligheten till kryptoinvesteringar.. "En strategi att inte lägga alla ägg i samma korg."0 

USA-inflationen 6,2 procent – guld och bitcoin rusar

Högsta inflationssiffrorna på 30 år.. Allt färre tror på Vita husets försäkran att situationen är "tillfällig".0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur