Karolinska Institutet har tillsammans med McMaster University i Kanada koordinerat en så kallad litteraturstudie för att undersöka hur pass effektiva munskydd är för att hindra spridningen av coronaviruset.
En klinisk studie, där man testar på försökspersoner, låter sig inte göras eftersom det skulle vara oetiskt. Istället har forskarna tittat på 25 redan publicerade artiklar som handlar om vilka filtrerande egenskaper som munskydd gjorda av olika material har.
Juan Jesus Carrero är professor i epidemiologi vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik på Karolinska Institutet:
– Den litteratur som vi funnit visar tydligt att munskydd kan minska spridningen av virus och skydda bärarna, några av dem mycket effektivt, säger han.
– Dessa bevis bör vara mer än tillräckliga för att rekommendera användningen av munskydd, särskilt med tanke på svårigheten att kontrollera den pågående pandemin.
Till och med munskydd som inte håller medicinsk standard skyddar från corona. Bäst skyddar munskydd gjorda av muslin, bomull och flanell. Helst ska de ha tre till fyra lager, och en trådtäthet på minst 100 TPI (trådar per tum).
– Vår bedömning är att användningen av munskydd bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen av covid-19, vilket är i linje med de nuvarande rekommendationerna från WHO och amerikanska CDC, säger Juan Jesus Carrero.
Så sent som förra veckan sade regeringen vid en pressträff nej till att införa krav på munskydd i offentliga miljöer för att stoppa spridningen av coronaviruset.
Regeringen säger nej till munskyddskrav: "Vi har inte den kulturen"