Analytikerna hade trott på en sänkning ifrån -0,25 till -0,35 procent, något som alltså inte blev av.
Kronkursen reagerade omedelbart på dagens besked. I skrivande stund har kronan stärkts 11 öre mot dollarn och 8 öre mot euron.
Riksbankens räntepolitik har för närvarande ett stort fokus på kronans kurs som man vill behålla på en låg nivå för att ge stöd åt exporten och hålla inflationen under armarna.
– Det som är viktigt är egentligen tidsperspektivet och då är det angeläget att kronan inte stärks för mycket i närtid, sade Stefan Ingves under dagens presskonferens.
Riksbanken sänkte till minusränta första gången i februari och i mars valde man att frångå rutinerna och sänka igen innan det ordinarie penningpolitiska mötet som hölls idag. Något som vi kan få se mer av enligt Ingves.
– Vi behöver agera och vi behöver också agera eventuellt mellan mötena för att det helt enkelt är svårare att avgöra vad som sker i vår omvärld, sade Ingves och pekade på geopolitiska risker i omvärlden samt osäkerheten kring andra centralbankers ageranden.
Inflationen har bottnat enligt Riksbanken, som nu räknar med att inflationen är över 2 procent redan nästa år. I ett pressmeddelande pekar man särskilt ut den svaga kronan som inflationsdrivande men även priserna i tjänstesektorn.
Ingves uttryckte som vanligt oro för utvecklingen på bostadsmarknaden och lägger ansvaret på politikerna. Särskilt besviken är riksbankschefen över slopandet av amorteringskravet och pekar på att även andra åtgärder borde sättas in.
– Verktygslådan är ju ganska stor. Det gäller bara att se till att man använder den, sade Ingves, som tidigare uttryckt stöd för ett slopat eller nedbantat ränteavdrag.
Den låga räntan riskerar att blåsa upp nya tillgångsbubblor och fortsätta elda på hushållens redan höga skuldsättning. Det är något som behöver akut uppmärksamhet enligt riksbankschefen.
– Annars kan vi som nation sättas i ett mycket besvärligt ekonomiskt läge längre fram.