Gamla ordspråk håller än

Publicerad 21 december 2015 kl 20.38

Vetenskap. "Bättre fly än illa fäkta", "Skrattar bäst som skrattar sist", "När katten är borta dansar råttorna på bordet". Det är några av de 119 olika ordspråk som undersökts och presenteras i en ny avhandling från Uppsala Universitet. Ordspråken är populära och håller över tid, visar studien.

Dela artikeln

– Att använda ordspråk är fortfarande populärt. De senaste 300 åren har de haft samma funktion. De är formulerade på samma sätt och betyder samma sak, säger språkforskaren Anders Widbäck..

I sin avhandling har han undersökt hur ordspråk har använts i svenska teaterpjäser skrivna under 300 år, under 1700-, 1800- och 1900-talen.

– Jag ville titta på talat språk och vardagsanvändning, men det finns ingen så stor samling, och att samla in nytt talat material skulle ta alldeles för lång tid. Jag ville hitta något i skrift som var i dialog för att kunna se vilken respons man har fått på ordspråket, säger Anders Widbäck i ett pressmeddelande.

Målet var att titta på om det har skett någon förändring över tid. När säger man ett ordspråk? Vad vill man kommunicera med ordspråket? Vad är det man gör när man använder ordspråket? Anders Widbäck har hittat att ordspråken fyller minst fjorton olika funktioner i språket. De kan användas till att argumentera, trösta, beskriva en situation, kritisera och så vidare. Den vanligaste användningen är att enkelt kommentera något som hänt.

– Många ordspråk kan användas på flera olika sätt samtidigt. De kan samtidigt uttrycka en åsikt, kritisera en annan person och beskriva den situation som man är i, som till exempel "Man ska inte kasta sten, när man själv sitter i glashus".

Det finns nästan ingen skillnad mellan hur män och kvinnor använder ordspråk. Men äldre använder ordspråk i större utsträckning än yngre. När yngre använder ordspråk är det oftast till jämnåriga eller yngre, men mer sällan till äldre personer.

– Jag tror att ordspråken är populära för att de ger möjligheten att kommentera någonting utan att ta eget ansvar. Använder man ett ordspråk blir det lite av en allmän sanning det man säger. Och man kan nästan alltid hitta något passande ordspråk.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Media: Ryskt fartyg kan ha gått på grund med flit

"Det troligaste är att det här är ett led i ett hybridkrig". Men Kustbevakningen har svårt att köpa Aftonbladets senaste ryssteori.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Guldregn över Paideia i ny budget. "Kan bidra till att stärka kunskaperna om den judiska minoriteten i Sverige".0 

Mer från Vetenskap

Rytm och musik kan stärka hjärnan

Nya studien.. Ronnie Gardiner-metoden kan bidra till rehabilitering.0 

Därför är spindeltråd så stark

Segaste fibret som vi känner till.. Nu har svenska forskare kartlagt hur det skapas.0 

Över 200 namn ändras. "En permanent utradering av rasistiska uttryck från den botaniska nomenklaturen."0 

Vetenskap

Lyckad uppsändning av Europas nya rymdraket. Ariane 6 lyfte för första gången.0 

Kultur

Jordås kopierade hela sin Palmeteori från dansk bok. Plankade hela sakinnehållet – nu hyllas han i media.0 

Rasande tittarstorm mot nya Saltkråkan. Starka reaktioner på första bilderna från nyinspelningen.0