I Sverige har vi en viktig lag som heter LOU ( lagen om offentlig upphandling) där syftet är att offentligheten ska göra bra inköp och minimera korruption. Tråkigt nog fungerar detta inte alltid. Det finns ett stort antal dåliga upphandlingar som har lett till att inköpen blivit mycket dyrare. Bakom en dålig upphandlare finns det en person som är jätteduktig på juridik, men saknar affärsmässigheten och det ekonomiska tänket.
Ambulanssjukvården i Skåne samt den nya upphandlingen som innebär att skånska vårdcentraler får upp till 30 % dyrare hyrläkarkostnader är exempel på hur upphandlingar inte ska se ut. Problemet beror inte på att efterfrågan ökat markant utan beror helt och hållet på upphandlingens utformning. Ett annat mycket dåligt exempel är en upphandling i Kalmar län år 2008, som har överklagats vid flera tillfällen och lett till att den fick göras om och om igen.
Det som sker när en upphandling görs om är att det skapas ett tomrum s.k. avtalslöshet. Då passar självklart alla privata företag på att höja sina priser rejält, vilket kostar skattebetalarna en hel del. Utöver det belastas enheterna med en massa säljsamtal och juristerna i kammarrätten och på upphandlingsavdelningarna kostar en hel del. Sammantaget kostar detta fenomen samhället några miljarder.
Ali Falastini