Det var ett brott mot EU:s lagstiftning att inte acceptera asylinvandrare under den så kallade flyktingkrisen 2015.
Det förklarade EU-domstolens generaladvokat i den dom som han föreslår att rätten riktar mot Polen, Ungern och Tjeckien.
Förslaget är alltså att fälla länderna.
EU-kommissionen har dragit dessa länder inför rätta för deras vägran att ta emot invandrare från Afrika och Mellanöstern.
De östeuropeiska medlemsstaterna har försvarat sig med att invandringen 2015 hade utgjort en säkerhetsrisk. Men det argumentet köper inte generaladvokaten, som menar att länderna bara hade rätt att stänga ute enskilda individer som de visste utgjorde en säkerhetsrisk.
Enligt förslaget till dom undergrävs hela rättsstaten om medlemsländer i EU kan göra som de vill i tuffa situationer.
Nu kommer fallet avgöras av EU-domstolen, som ska bestämma om EU får tvinga medlemsstater att ta emot invandrare från tredje världen. Domstolen går ofta på generaladvokatens förslag, skriver Ekot. Men huruvida EU sedan kommer tvinga fram en omfördelning är ändå oklar, eftersom frågan är så laddad och problematisk.
– Att säkerställa säkerheten för våra medborgare är det viktigaste målet i regeringens politik. Åtgärderna dikterades av polska medborgares intressen och behovet av skydd mot okontrollerad invandring, säger den polska regeringen som svar på dagens besked, uppger Reuters.