Flera kommuner i den amerikanska delstaten Alabama började under fredagen godkänna homoäktenskap efter ett skarpt formulerat uttalande från den federala domaren Callie V.S. Granade. Granade menar att delstatens förbud mot homoäktenskap bryter mot den amerikanska konstitutionen och att det därför är fritt fram för homosexuella att gifta sig med varandra.
Alabama antog lagen som förbjuder homoäktenskap efter en folkomröstning 2006 där 81 procent av väljarna röstade ja till ett förbud. Under förra månaden ifrågasatte Granade lagen och ville upphäva den, men stötte på patrull från Roy Moore som är chefsdomare i Alabamas högsta domstol. Moore ville istället att Alabama ska invänta en dom från USA:s högsta domstol som senare i år väntas avgöra huruvida lagar som förbjuder homoäktenskap är förenliga med konstitutionen eller ej.
Den juridiska konflikten mellan den federala domaren Granade å ena sidan och delstatens lagstiftning och chefsdomare Moore å den andra har vållat stor förvirring i Alabama där ingen riktigt vetat vem man ska lyssna på. USA:s högsta domstol avslog i torsdags en begäran om inhibition av Granades beslut, vilket vållat ännu mer förvirring, skriver AP.
Den kristna tidningen Christian examiner anklagar dessutom Granade för jäv och menar att hon fattat sitt beslut om att upphäva lagen eftersom hennes egen son, enligt dem, är homosexuell. Som bevis har tidningen publicerat bilder som de hittat på hans Facebooksida där han sitter och håller om en annan man.
Under 2000-talet har flera amerikanska delstater stiftat lagar som förbjuder homoäktenskap – lagar som har ett brett stöd bland allmänheten och som homosexrörelsen i landet kämpat för att få upphävda. I november förra året led homosexrörelsen ett svidande nederlag efter att en federal appelationsdomstol avslagit en begäran om att få sådana lagar i delstaterna Michigan, Ohio, Kentucky och Tennessee annullerade.
Appellationsdomstolen skrev bland annat i sitt beslut att det är upp till "demokratiska majoriteter att inom rimliga gränser besluta när och om man vill anamma en framväxande, till skillnad från rådande, samhällelig norm". Just nu ligger ärendet hos USA:s högsta domstol som ska fatta det definitiva beslutet i den politiskt infekterade frågan.