Prislappen för den rödgröna regeringens satsning förra året på att, genom generösa asylvillkor och bidrag, öka invandringen till Sverige fortsätter att stiga. Sist ut i raden av myndigheter som kräver mer skattepengar för att hantera de ökande kostnaderna är Domstolsverket som vill ha 1.7 miljarder kronor extra.
Anledningen är att många invandrare som lockats till Sverige med generösa asylvillkor väntas bli besvikna när de får avslag på sina asylansökningar och därför överklagar dem till någon av landets migrationsdomstolar.
– Det mycket stora antalet nya mål som förväntas till migrationsdomstolarna, innebär stora utmaningar för Sveriges Domstolar, säger Domstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren till Dagens Juridik.
Antalet asylmål väntas bli tre gånger så högt 2017-2019 jämfört med perioden 2013-2015 och kulmen kommer nås om två år förutspår Domstolsverket. Myndigheten konstaterar också att det är viktigt att asylsökare som överklagar sina utvisningsbeslut till domstol får ett domstolsutlåtande så snabbt som möjligt.
– Effektiviteten är även viktig ur andra perspektiv, eftersom långa väntetider innebär höga kostnader på andra håll i samhället, säger Gudrun Antemar, lagman på Förvaltningsrätten och migrationsdomstolen i Stockholm, till Dagens Juridik.
Utöver de extra pengarna för asylmålen vill Domstolsverket från och med 2018 ha omkring 160 miljoner kronor extra för att täcka ökande kostnader för övriga mål som myndigheten hanterar.