Sverige försöker ofta vara bäst i klassen när det gäller nya EU-regler och tvekar inte att förbjuda sådant som majbrasor, vedeldning, glödlampor och bensinbilar i stadskärnor.
Men när det gäller att införa EU-regler som stärker enskildas rättigheter gentemot staten går det trögare, och nu har EU-kommissionen tvingats gå vidare med överträdelseförfaranden mot Sverige i flera sådana fall.
Sverige har exempelvis inte fullt ut följt EU:s direktiv om oskuldspresumtion och rätten att närvara vid rättegång i brottmål.
I Sverige kan man bli dömd i sin frånvaro och man behandlas inte alltid som oskyldig till motsatsen är bevisad, vilket kommissionen anser att är bristfälligt.
Direktivet är en del av EU:s gemensamma rättsliga ram och ska säkerställa att misstänkta och åtalade behandlas rättvist i hela unionen.
Kommissionen menar att svensk lagstiftning inte lever upp till flera centrala krav i direktivet.
Bland annat handlar det om hur principen om oskuldspresumtion tillämpas i Sverige.
Sverige har dessutom struntat i att genomföra ett direktiv som möjliggör att konsumenter kan gå ihop och driva kollektiva rättsprocesser mot banker och andra företag, vilket EU-kommissionen kritiserar.
Även reglerna om bevisbörda och hur rätten att tiga eller att inte belasta sig själv hanteras ifrågasätts.
I exempelvis sexualbrottsmål råder en omvänd bevisbörda i Sverige, vilket inte alltid är tillåtet.
Kommissionen lyfter också fram att vissa svenska bestämmelser kring rättegångar i den tilltalades frånvaro inte är i linje med EU:s regler. Dessutom bedöms möjligheterna till rättsmedel vid kränkningar av dessa rättigheter vara otillräckliga.