Anledningen är PR-kampanjer och att SD och liknande partier runt om i Europa köpt sig framgång från PR-byråer, hävdade det statliga mediebolaget i ett programinslag som kretsade runt att problematisera SD:s framgångar.
Reaktionerna mot SVT har inte låtit vänta på sig och även många som säger sig vara emot SD tycker att SVT går för långt när man använder ett vetenskapsprogram för politisk propaganda.
"När man inte ser skillnaden på svt:s agenda och vetenskapens värld - då är det valtider", skriver en Twitteranvändare.
"Vetenskapens värld, om nationalismen. För SVT är opartiska", skriver en annan med tydlig sarkasm.
"Vem är det som intervjuvar och bl a reser ner till Grekland och träffar statsvetaren och experter. Jo den ökände vänsterextremisten, Linus Brohult", konstaterar en användare på Flashback.
Den vänsterextreme SVT-journalisten Linus Brohult dömdes 1999 till ett års fängelse för grov uppvigling efter att ha uppmanat till sabotage mot ett motorvägsbygge i södra Stockholm. Hovrätten ändrade senare domen till samhällstjänst.
SVT påstod dessutom i sitt programinslag att motståndet mot invandring inte alls ökat i Sverige med hänvisning till SOM-institutets årliga mätningar om svenskarnas inställning till flyktingmottagande.
– Sedan början på 90-talet finns det en tydlig trend mot en mer generös syn, en öppnare syn om man så vill. Människor i Sverige är mer benägna att tycka att det är en bra idé att ta emot invandrare och man är också mindre kritisk mot invandrare i Sverige, sade statsvetaren Marie Demker i programinslaget.
Demker ansvarar för SOM-institutets årliga enkät om svenskarnas inställning till invandrare och flyktingar, en undersökning som fått kritik från bland annat den svensk-kurdiske nationalekonomen Tino Sanandaji. Han menar att media är oärliga när de redovisar uppgifter från undersökningen eftersom de inte redogör för alla svarsalternativ. 2012 tyckte 45 procent av de tillfrågade att det var ett bra förslag att minska flyktingmottagandet, medan endast 29 procent ansåg att det var ett dåligt förslag.
Stödet för förslaget är ändå mindre idag jämfört med början av 90-talet, då det i riksdagen fanns ett brett politiskt stöd för att begränsa invandringen. 61 procent av svenskarna ansåg att det var en bra idé att minska flyktingmottagandet när Socialdemokraterna beslutade om att minska invandringen i december 1989.
– Asyl kommer endast att ges till de asylsökande som uppfyller kraven enligt FN:s flyktingkonvention och till dem som i övrigt har särskilt starka skyddsbehov, meddelade invandrarminister Maj-Lis Lööw i ett anförande i riksdagen för snart 25 år sedan.
Den dåvarande regeringen ansåg att man hade en "ohållbar situation" när antalet asylsökare per år ökat från 19.000 till 29.000 och att därför "andra åtgärder måste vidtas". Socialdemokraternas politiska beslut välkomnades av Moderaterna.
– Det är bara att konstatera att verkligheten nu har nått regering och riksdag även när det gäller flykting- och invandrarpolitik. Vi moderater ställer oss bakom regeringens beslut, inte minst eftersom det är ett gammalt moderat krav som regeringen nu gör till sin politik, svarade den moderate riksdagsmannen Gullan Lindblad på Lööws besked.
Att de två största politiska partierna i riksdagen de senaste 25 åren helt lagt om sin invandringspolitik och numera vill satsa miljardbelopp på stor invandring var däremot inte något som SVT:s "Vetenskapens värld" tog upp som en tänkbar förklaring till SD:s växande stöd.