Att Nilsson valdes till oppositionsråd var oväntat – trots att SD blev kommunens näst största parti i valet med nästan var fjärde röst – då de övriga partierna planerat att kuppa bort SD från posten. Den planerade kuppen följde den blocköverskridande handlingsplan som finns mellan alliansen och de rödgröna partierna som går ut på att alltid hålla SD borta från inflytande.
Kuppmakarna hade kommit överens om att rösta på Centerpartiets kandidat Fredrik Jönsson istället. Man hade dessutom begärt sluten votering, vilket skulle göra det möjligt för rödgröna ledamöter att rösta på C-kandidaten utan att avslöja att de deltog i sammansvärjningen.
Men när rösträkningen var klar i måndags kväll stod det klart att Nilsson inte bara fått röster från de egna partikamraterna, utan även från fem andra okända kommunfullmäktigeledamöter. Med tretton röster mot tio vann han omröstningen mot Jönsson efter att övriga ledamöter hoppat av kuppförsöket och avstått från att rösta.
Teddy Nilsson berättar att han var helt oförberedd på att plötsligt ha blivit vald till kommunens oppositionsråd.
– Jag ljuger om jag säger att jag var beredd. Jag blev tagen, det ska jag erkänna, jag blev tagen av situationens allvar, säger han när Fria Tider pratar med honom under fredagen.
– Jag känner mig glad, det bevisar att det finns fler som har förtroende för mig som oppositionsråd än han som var nominerad och det är ju en etablerad politiker, fortsätter han.
Han är även förvånad över att han fick stöd från flera ledamöter från andra partier.
– Där kan man ju spekulera hur mycket man vill och det gör ju media vilt just nu hur det har gått till, säger han och fortsätter:
– Men det är ju som sagt en sluten votering så det vet ju endast de som lagt i rösterna i valurnan. Eftersom det var en sluten omröstning vet jag ju inte ens om alla i mitt parti, förmodligen är det ju så, men jag kan ju inte veta att de har röstat på mig, konstaterar han.
C-kandidaten Fredrik Jönsson säger sig däremot vara "djupt besviken" över resultatet och att den planerade kuppen gick i stöpet. Han påstår dessutom att han utsatts för en smutskastningskampanj i sociala medier.
– Det finns ett klart missnöje inom dessa partier mot mig som person. Det har pågått en längre tid på bland annat social medier och i andra sammanhang, säger han till Skånskan.
Det misslyckade kuppförsöket mot SD i Svalöv påminner om Vänsterpartiets kuppförsök vid valet av andre vice talman i riksdagen. Då försökte V-ledaren Jonas Sjöstedt vinna stöd för en alternativ kandidat och rösta fram denne i en sluten omröstning. Men resultatet blev istället, tvärtom, att Björn Söder (SD) fick stöd även från riksdagsledamöter från andra partier.
Teddy Nilsson har däremot redan siktet inställt på sin roll som oppositionsråd och de frågor som han vill driva framöver. Bland annat vill han göra Svalöv till en så attraktiv kommun som möjligt att leva och bo i.
– Svalöv är ju en landsbygdskommun, säger han och fortsätter:
– Vi vill ju att personer ska vilja flytta till vår kommun. Sedan tror jag att vi kommer få en stor inflyttning till kommunen i och med att vi får Söderåsbanan på plats, avslutar han.