Situationen i Venezuela
En av GM:s fabriker.

Venezuela konfiskerar General Motors-fabrik

Publicerad 20 april 2017 kl 23.08
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Regeringen i Venezuela har konfiskerat General Motors fabrik i landet, skriver företaget i ett press­meddelande.

Dela artikeln

Utöver fabriken uppges de kommunistiska myndigheterna även ha lagt beslag på fordon och andra tillgångar som företaget har i landet. I och med agerandet har GM beslutat upphöra med sin verksamhet i Venezuela (GMV).

"GMV avvisar kraftfullt de godtyckliga åtgärder som myndigheterna vidtagit och kommer kraftfullt vidta alla rättsliga åtgärder, både i och utanför Venezuela, för att försvara sina rättigheter", heter det i pressmeddelandet.

Konfiskeringen av GM:s tillgångar uppges innebära "oreparabel skada" för såväl företaget som dess 2 678 anställda i Venezuela.

I december 1998 valdes Hugo Chávez till president i Venezuela och inledde nästan omedelbart en process för att göra landet kommunistiskt. Idag, nästan 20 år av socialistiska reformer senare, står landet inför ekonomisk kollaps. Hyperinflation råder och enligt en artikel i PBS från i somras är situationen så pass allvarlig att svält hotar och på sina håll har plundring brutit ut när desperata människor försökt få tag på något att äta.

Enligt AP har regeringen konfiskerat privata bolags tillgångar som ett sätt att få in kapital på. Förklaringen kan delvis sökas i det låga oljepriset som gjort det allt svårare för oljerika Venezuela att få in kapital.

Det kommunistiska kannibaliserandet på industrin har gjort att den successivt slagits ut. 2007 tillverkade GM och andra biltillverkare totalt 172 218 fordon i Venezuela, ett antal som sjunkit dramatiskt till endast 2 849 förra året.

Utöver GM har ytterligare runt 25 bolag drabbats av konfiskerings­politiken och vänt sig till Världsbanken för att kräva ersättning för tillgångar som kommunist­regimen lagt vantarna på.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Han var Jean-Marie Le Pen. Jonas De Geer minns mannen som aldrig vek ned sig för det globala.0 

Mer från Utrikes

Trump lovar omedelbart släppa dokument om Kennedymordet

"Inom de kommande dagarna.". Kom med liknande löfte förra gången – men stoppades av CIA.0 

Olyckor låg bakom kabelskador i Östersjön

USA-myndigheter: Inga tecken på ryskt sabotage.. Teorierna avfärdas – trots att svenska medier redan målat ut Kreml som ansvarigt.0 

Amerikaner gör revolt mot Zuckerberg med ny Kina-app

Skippar Instagram och Facebook efter Tiktok-förbudet.. Rednote har snabbt klättrat till toppen av Apples App Store i USA.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0