Folkhälsomyndigheten genomför vart fjärde år en omfattande undersökning för att kartlägga hur den fysiska miljön vi lever i påverkar vår hälsa. Den senaste rapporten lyfter fram trafikbuller som en av de mest framträdande miljöexponeringarna.
Mellan 2015 och 2023 har antalet personer som upplever en störd sömn av trafikbuller ökat, och i dag anger 8 procent av befolkningen att de minst en gång i veckan får sin sömn störd.
– Sömnstörningar är en av de allvarligaste effekterna av buller. De kan bidra till hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och försämrad kognitiv utveckling hos barn. Vi behöver planera samhället med mindre trafik och mer grönska, så vi får goda ljudmiljöer och samtidigt friskare luft, säger utredaren Ida Knutsson vid FHM.
Nästan en femtedel av befolkningen uppger att de lider av återkommande besvär som huvudvärk, trötthet och irriterad näsa minst en gång i veckan på grund av inomhusmiljön i sina bostäder, skolor eller arbetsplatser.
Grönområden spelar en avgörande roll för människors hälsa och välbefinnande. Enligt publikationen Tillgång till och vistelse i grönområden, som nyligen publicerades, är tillgången till och användningen av dessa områden ojämnt fördelade. Kvinnor vistas oftare i grönområden än män, medan unga vuxna (18–29 år) vistas allt mer sällan i natur- och parkområden. Utomeuropeiska invandrare vistas sällan i grönområden, enligt studien.