I SEB-undersökningen svarar 37 procent, eller drygt en tredjedel, att man ställs inför en svår situation med 20 procent dyrare boende.
Det innebär att hushållen skulle hamna i problem om räntan höjdes från dagens -0,5 procent till nollränta. En åtgärd som skulle ha genomförts nyligen eftersom KPI-inflationen nått 2 procent. Riksbanken har dock meddelat att man överväger att förlita sig på något annat inflationsmått, som visar lägre inflation, för att kunna fortsätta med den låga räntan till halvårsskiftet 2018.
Att Riksbanken skulle kunna byta inflationsmått flera gånger för att rädda bostadsmarknaden har dock bedömts som osannolikt av experter, och Jens Magnusson, privatekonom på SEB, tror att bostadskostnaderna kan stiga med 40 procent de kommande åren.
"Den stora bilden är att de extremt låga räntorna nu befinner sig på botten och att nästa ränterörelse kommer vara uppåt. För den synen talar bl.a. en stark svensk ekonomi och en global återhämtning efter finanskrisen", skriver Magnusson på SEB.se.
Han har också ett råd till svenskarna beträffande ett allt vanligare beteende.
"Använd inte bostaden som bankomat genom att ta nya lån på bostaden till sådant som egentligen är konsumtion".
Till Expressen säger Magnusson att ordet "få problem" kan betyda olika saker för olika hushåll, och att läget egentligen inte är så allvarligt som svaren i Demoskop tycks visa.
– För den familj som kanske har vant sig vid en eller två charterresor om året så känns det förstås problematiskt om dessa behöver sparas in, även om det ju inte innebär att hushållet misslyckas med att betala sina räntor eller andra nödvändiga utgifter för familjen, säger han.