Blodprovtagning vid Danderyds sjukhus för Community-studien.

Var tionde får långtidscovid

Publicerad 8 april 2021 kl 11.51

Vetenskap. Åtta månader efter konstaterade antikroppar mot covid-19 har fortfarande en av tio minst ett måttligt till allvarligt symptom som upplevs ha negativ påverkan på arbete, socialt liv eller i hemmet. Vanligaste långtidssymptomen är lukt- och smakbortfall samt trötthet, enligt en svensk studie.

Dela artikeln

Den udnersökta gruppen i den stora så kallade community-studien bestod av 323 vårdanställda (83 procent kvinnor, medianålder 43 år) som insjuknat i covid-19 innan första provtagningen under april och maj 2020. De jämfördes med 1.072 vårdanställda (86 procent kvinnor, medianålder 47 år) som inte haft covid-19 under hela studieperioden.

Resultaten visar att 26 procent av de som haft covid-19, jämfört med 9 procent i kontrollgruppen, har haft minst ett långtidsbesvär som varade i över 2 månader och att 11 procent, jämfört med 2 procent i kontrollgruppen, har haft minst ett långtidsbesvär med negativ påverkan på arbete, socialt liv eller i hemmet i över 8 månader. De vanligaste långtidsbesvären var lukt- och smakbortfall, trötthet och andningsbesvär.

− Vi har undersökt förekomsten av långtidsbesvär efter mild covid-19 i en relativt ung och frisk grupp yrkesarbetande individer, och ser att det framför allt är lukt- och smakbortfall som de rapporterar som långtidsbesvär. Trötthet och andningsbesvär är också vanligare i gruppen, men förekommer inte i lika hög utsträckning. Däremot ser vi inte någon ökad förekomst av kognitiva symptom som hjärntrötthet, minnes- och koncentrationsproblem eller kroppsliga besvär som muskel- och ledvärk, hjärtklappning eller långvarig feber, säger Charlotte Thålin, specialistläkare, med dr och ansvarig forskare för COMMUNITY-studien vid Danderyds sjukhus och Karolinska Institutet, i ett utskick.

Trots mild covid-19 är det en relativt stor andel av studiedeltagarna som rapporterar långtidsbesvär med påverkan på livskvaliteten.

− Mot bakgrund av det anser vi att unga och friska, liksom övriga grupper i samhället, bör ha stor respekt för viruset som tycks kunna ge påtagligt nedsatt livskvalitet, även en lång tid efter infektionen, säger Sebastian Havervall, biträdande överläkare vid Danderyds sjukhus och doktorand vid projektet vid Karolinska Institutet.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Dagerlind om Samnytt-domen: Ett justitiemord

Djurplågaren vinner i högsta instans. Högsta domstolen beviljar inte prövningstillstånd i målet mellan Tomas Åberg och Samnytt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Han var Jean-Marie Le Pen. Jonas De Geer minns mannen som aldrig vek ned sig för det globala.0 

Vetenskap

Mörkad studie visar extrem diskriminering av svenska män vid vårdnadstvister. Hårresande resultatet har inte omnämnts med ett ord i media.0 Plus

Valross-dna avslöjar vikingarnas möten med eskimåer. Forskarlag har spårat handelsvägarna.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0