En ny genstudie från Island visar att de grupper av gener som gör en mer benägen att ägna tid åt att studera har blivit mer sällsynta, uppger The Guardian.
Forskarna studerade en databas med över 100.000 islänningar och kunde konstatera att under perioden 1910-1975 så minskade förekomsten av dussintals genvarianter som påverkar benägenheten att studera.
En av förklaringarna till fenomenet, menar forskarna, är att de som bär på ”utbildningsgenerna” tenderar att skaffa färre barn än andra, och att deras gener därför blir mer sällsynta i senare generationer – trots att generna medför fördelar på andra områden i livet. Även sådana som i själva verket inte ägnade mer tid åt studier, men bar på generna, skaffade färre barn.
Trots att minskningen i IQ är liten, räknat per årtionde, så kan konsekvenserna bli allvarliga sett över flera generationer.
– Den sammantagna effekten over tid betyder att detta kommer få en dramatisk inverkan på den genetiska benägenheten att prestera akademiskt och om inget görs för att motverka det, så kan det få allvarliga återverkningar för utbildnings-prestationer i vårt samhälle, säger Kári Stefánsson, som ledde den isländska studien, till The Guardian.