Coronavirusets ursprung

USA:s regering utreder om viruset kom från kinesiskt labb

Publicerad 16 april 2020 kl 22.18

Utrikes. USA:s underrättelsetjänster utreder nu teorierna om att det nya coronaviruset kom från ett kinesiskt laboratorium snarare än från djurmarknaden i Wuhan, rapporterar CNN.

Dela artikeln

Nästan sedan coronautbrottet först blev känt i Kina har det spridits teorier om att viruset inte uppstått på den ökända djurmarknaden i Wuhan utan på ett laboratorium.

Bland annat har Virologiska institutet i Wuhan, som ligger i närheten av marknaden, pekats ut. Där genomfördes virologiska tester på bland annat fladdermöss, det djur som viruset tros ha kommit från.

Fox News programledare Tucker Carlson tog i ett uppmärksammat avsnitt för ett par veckor sedan upp en kinesisk forskarrapport från början av februari i vilken virusets ursprung utreddes. I rapporten konstaterade forskarna att det fanns två olika laboratorier i området kring djurmarknaden där det forskades om fladdermöss och coronavirus. De noterade också att en forskare på ett av labben hade blivit exponerad för urin och blod från fladdermöss av den aktuella typen hästskonäsor. Vävnadsprov från försöksdjur kan också ha dykt upp på djurmarknaden, enligt studien.

Enligt CNN bekräftar nu personer inom amerikansk underrättelsetjänst och säkerhetspolitik att teorierna undersöks av den amerikanska regeringen.

USA:s arméstabschef Mark Milley bekräftar också att USA "tittar noga" på uppgifterna om att viruset kom från ett kinesiskt laboratorium.

– Jag skulle säga att det vid denna tidpunkt tyder bevisen på ett naturligt ursprung, även om det inte är fastställt. Men vi vet inte med säkerhet, säger Milley.

Även försvarsminister Mark Esper säger att det troligaste är att viruset uppstått "organiskt", men att frågan behöver utredas.

Kina har samtidigt konsekvent avfärdat teorin.

– Kinas ståndpunkt har varit tydlig när det gäller ursprunget och överföringsvägarna för det nya coronaviruset, säger det kinesiska utrikesdepartementets talesman Zhao Lijian.

Han hänvisar också till att WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom har avfärdat uppgifterna om att viruset skapats i ett labb.

Ett antal medicinska experter har samtidigt publicerat ett öppet brev i facktidskriften The Lancet som fördömer spridningen av de ostyrkta uppgifterna. Enligt dem hotar ryktesspridningen att försämra det internationella samarbetet mellan forskare och leda till att länder väljer att mörklägga sina kunskaper om viruset istället för att bidra till det internationella forskningsläget.

Varnades redan 2018
Washington Post rapporterar att amerikanska utrikesdepartementet redan 2018 fick varningar om säkerheten på Virologiska institutet i Wuhan. Utrikesminister Mike Pompeo, som själv kallar coronaviruset för "Wuhanviruset", har inte avfärdat uppgifterna men säger att det inte finns några tydliga kopplingar mellan varningarna och det senare virusutbrottet.

– Det kinesiska kommunistpartiet gav inte USA någon tillgång när vi behövde det i den tidigaste fasen. Vi vet att vi har det här labbet. Vi känner till marknaderna. Vi vet att själva viruset har sitt ursprung i Wuhan. Så allt detta måste läggas ihop. Det finns fortfarande mycket vi inte vet, sade Pompeo tidigare i veckan.


Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Mamman struntade i att lära sig svenska. Nu godkänner förvaltningsrätten kommunens beslut att dra in bidraget.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Här är tyske jularaben asylhjälte i BBC

Mördade fyra – skadade hundratals. Mannen bakom terrordådet var huvudperson i ett hjältereportage om muslimer som kämpar för mänskliga rättigheter.0 

Ekonominyheter

Svensk ekonomi fortsatt sämst i EU

Nordliga lånelandet sticker ut i statistiken.. Svårt att få fart på ekonomin trots alla åtgärder på bostadsmarknaden.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.