EU-bråket med Polen

USA pressar Polen om veto mot nya lagen

Publicerad 23 juli 2017 kl 15.17

Utrikes. EU har sedan tidigare motsatt sig Polens försök att reformera sitt hårt kritiserade rättsväsende från kommunisttiden. Nu blandar sig även den amerikanska regeringen i frågan och kräver att maktdelnings­principen i landet "respekteras", rapporterar CNN.

Dela artikeln

"Den polska regeringen har fortsatt att framhärda med lagstiftning som ser ut att underminera rättsväsendets oberoende och försvaga rättsstatens ställning i Polen", skriver amerikanska UD i ett skriftligt uttalande.

USA uppmanar nu "båda sidor" i konflikten att göra sitt för att lösa frågan, men i praktiken är inlägget en uppmaning till Polens president Andrzej Duda att lägga in sitt veto mot den nya lagen.

Polens rättsväsende, som är en kvarleva från kommunisttiden, beskrivs av EU och global media som oberoende men är i själva verket lojalt med den tidigare vänsterliberala regeringen under dåvarande premiärminister Donald Tusk.

Europeiska rådet, där Donald Tusk numera är ordförande, har tillsammans med EU-kommissionen varnat Polen för att införa den nya lagstiftningen.

Om USA och EU inte lyckas stoppa lagen kommer Donald Tusks son, en välkänd bedragare som lurat polska småsparare på närmare 2 miljarder kronor, sannolikt att åtalas för sina brott. Hittills har alla utredningar stoppats av det polska rättsväsendet, som anses stå mycket nära Tusks oppositionsparti PO och har varit hårt kritiserat för problem med nepotism och korruption.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0