Danmark öppnar för ökad USA-kontroll över Grönland

Publicerad 11 januari 2025 kl 15.56

Utrikes. Gentemot väljarna har den danska regeringen avvisat USA:s krav på militär kontroll över Grönland. Men i hemlighet har regeringen samtidigt skickat privata meddelanden till Trumps team där de uttrycker vilja att diskutera en ökad amerikansk militär närvaro på ön, avslöjar sajten Axios.

Dela artikeln

Axios avslöjande ledde till en våg av så kallad damage control i nordisk press, där redaktionerna försökte framställa det som att Danmark plötsligt "önskar" en ökad amerikansk kontroll av Grönland och därför vänt sig till Trump för att be om fler amerikanska soldater på ön. Det antyds samtidigt att det i själva verket är Putin som ligger bakom danskarnas plötsliga önskemål.

När Trump vägrade att utesluta militärt våld för att ta kontroll över Grönland var det första gången på länge som USA hotade en Nato-allierad.

Grönland är världens största ö men de enda som bor där är en kvarvarande folkspillra på 56.000 invånare. Den lilla gruppen boende har i praktiken autonomi men Danmark finansierar deras uppehälle på ön och kontrollerar området militärt.

Trump har upprepade gånger förklarat att kontroll över Grönland är nödvändig för USA:s nationella säkerhet gentemot Ryssland och Kina. I själva verket handlar det troligen också om Grönlands stora mineraltillgångar, som i dag är en potentiellt stor dansk tillgång men som USA kan vilja lägga beslag på.

En europeisk diplomat säger nu till Axios att den danska regeringen ses som en av USA:s mest lojala regeringar inom EU, och att Trumps uttalanden därför väckte förvåning.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen och hennes grönländska motsvarighet Múte Egede träffades på fredagen i Köpenhamn för att diskutera hoten från USA.

På en presskonferens efter mötet sa Frederiksen att hon bad om ett möte med Trump. Egede sa att han också är redo att prata med den tillträdande presidenten.

Källorna sa att den danska regeringen vill undvika en offentlig sammanstötning med den nya amerikanska administrationen, och bad medlemmar av Trump-teamet om ett förtydligande angående vad exakt den tillträdande presidenten menade i sina kommentarer tidigare i veckan.

I meddelandena som skickades till Trump-teamet gjorde den danska regeringen klart att Grönland formellt inte var till salu men uttryckte samtidigt att man var öppen för att diskutera vilket annat amerikanskt önskemål som helst gällande Grönland, uppgav källorna för Axios.

USA har redan en militärbas på Grönland och ett avtal med Danmark från 1951 om att försvara ön, under vilket en ökning av amerikanska styrkor lätt kan diskuteras.

Trumps fortsatta kommentarer om Grönland, och hans sons besök på ön, betyder att danska och grönländska tjänstemän inte kan utesluta möjligheten att Trump är ganska seriös med sina militära hot, skriver Axios.

Huvudfrågan är nu om Trump kan nöja sig med att sluta ett avtal med Danmark och utropa seger i frågan eller om hans verkliga uppdrag är att bli den första presidenten på 80 år som lägger beslag på nytt territorium åt USA.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.