Orbán säger i ett uttalande som Reuters citerar att EU:s pågående "inkvisition" mot Polen är dömd att misslyckas.
– Inkvisitionen kan aldrig nå framgång eftersom Ungern kommer att använda alla sina rättsliga medel inom EU för att visa solidaritet med polackerna, sade Orbán i ett TV-tal från grannlandet Rumänien.
Enligt Reuters kopplar Orbán EU:s intensiva intresse för Polen till landets avvisande attityd i mångkulturfrågan. I sitt tal citerade han en opinionsmätning som den ungerska regeringen beställt i samtliga EU-länder, som visade att allmänheten i hela EU tycker att EU-eliten är verklighetsfrånvänd när det handlar om ämnen såsom invandring från tredje världen.
– När en politisk elit bekämpar sitt eget folk behöver den alltid en inkvisitor som kan sättas in mot de som sticker upp, sade Orbán och stämplade EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans som inkvisitorn.
Beslutsfattandet inom detta politikområde är mellanstatligt vilket innebär att besluten inom EU måste fattas enhälligt. Varje enskilt land har vetorätt, vilket innebär att Ungern kommer att kunna stoppa eventuella sanktionsförslag som kan komma från exempelvis Sverige eller EU-kommissionen.
Frans Timmermans har tidigare hotat med att kommissionen är "närmare än någonsin" att dra igång den så kallade artikel sju mot Polen, där landet utesluts ur Europeiska rådet. Men nu blir det alltså inget av med det.
Enligt Orbán är invandringen från tredje världen nu Europas huvudfråga. Och det är en fråga där EU-kommissionen och EU:s befolkning har radikalt olika åsikt.
– Ska Europa bebos av européer? Ska Ungern bebos av ungrare, Tyskland av tyskar, Frankrike av fransmän och Italien av italienare? Vem ska leva i Europa? frågade sig Orbán och anklagade EU-kommissionen för att försöka undergräva "patriotiska" regeringar som sätter sig på tvären mot EU:s kvotbeslut från 2016, som innebär att alla medlemsländer ska bli mångkulturer före år 2020.
EU-kommissionen började direkt efter att den nya högerregeringen tog makten i Polen att granska och kräva ändringar i olika lagförslag. Orsaken var, som det heter, att man ville se till att "EU:s demokratiregler följs". Men Polen har å sin sida avvisat synpunkterna helt och svarat att EU inte ska lägga sig i vad en suverän stat ägnar sig åt i inrikespolitiken.