Avtalet går i korthet ut på att Iran avvecklar sina möjligheter att utveckla kärnvapen i utbyte mot att flera FN-sanktioner som infördes mot landet 2006 hävs. Om Iran bryter den nya överenskommelsen kommer sanktionerna automatiskt att återinföras.
– Det här avtalet visar att amerikansk diplomati kan medföra verklig och meningsfull förändring, sade USA:s president Barack Obama vid en presskonferens igår och tillade:
– Förändring som gör vårt land och världen mer säker och trygg.
Bland annat ska Iran enligt avtalet minska sitt lager av låganrikat uran med 98 procent och dessutom skrota merparten av sina centrifuger för anrikning av uran och annat klyvbart material. Åtgärderna gör det mycket svårare för Iran att få fram material som kan användas till en atombomb.
I större delen av världen togs beskedet om ett avtal med Iran emot med glädje, förutom i Israel som ser avtalet som ett hot mot landets existens.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu lovade att ta strid mot avtalet och förklarade även att hans land inte är bundet av det.
– Det verkar finnas de som är beredda att sluta en överenskommelse till vilket pris som helst – och det här dåliga avtalet är oundvikligt, sade han enligt Times of Israel.
– Vår förpliktelse är att förhindra att Iran beväpnar sig med kärnvapen, och det gäller idag mer än någonsin. Jag uppmanar alla som bryr sig om Israels säkerhet att sluta upp bakom denna plikt.
Netanyahu fick bland annat stöd från de två amerikanska republikanska presidentkandidaterna Ted Cruz och Jeb Bush som båda fördömde atomavtalet.
Artikeln är rättad.