USA:s förhandlingar med Iran
USA:s president Barack Obama.

Obama förlorar viktigt stöd för Iranavtal

Publicerad 8 augusti 2015 kl 15.30

Utrikes. USA:s president Barack Obama har förlorat viktigt stöd för sitt atomavtal med Iran sedan den demokratiske judiske senatorn Chuck Schumer annonserat sitt motstånd mot avtalet.

Dela artikeln

Att Obama har svårt att övertyga ens sina egna partikollegor om att avtalet är någonting positivt ses som ett svidande nederlag för den 54-årige presidenten, rapporterar AP.

Många republikaner, men även demokrater, är starkt kritiska till att Obama jämfört avtalets motståndare med de iranska extremister som skanderar "död åt Amerika". Presidenten menar nämligen att om man inte lyckas nå en överenskommelse med Iran så kommer landet fortsätta bygga kärnvapen och det kommer i förlängningen resultera i krig mellan de båda länderna.

Republikanernas talman i senaten Mitch McConnell uppmanade under veckan Obama att sluta demonisera dem som är motståndare till atomavtalet. Bland annat anklagade han Obama för att hantera den viktiga frågan som en politisk kampanj.

– Han vill demonisera motståndarna, elda upp gräsrötterna, reta upp demokraterna och få dem att sluta upp bakom presidenten, sade han.

I praktiken står det redan nu klart att Obama kommer att förlora omröstningen om atomavtalet i den republikanskt kontrollerade kongressen. Frågan handlar snarare om huruvida han kan samla tillräckligt stort stöd från sitt eget parti för att inte få sitt presidentveto nedröstat.

Hela nio av demokraternas 44 senatorer är judar och den judiska staten Israel är en stark motståndare mot atomavtalet med Iran. Om alla judiska senatorer gör som Schumer och röstar emot atomavtalet, av lojalitet till judarna i Israel, så kommer Obama därmed inte upp i den tredjedels stöd han behöver från senaten.

Om alla 18 demokratiska judar i representanthuset också röstar nej till avtalet finns det en risk att kongressen röstar ned Obamas veto om ytterligare några representanthusledamöter överger Obama och röstar med republikanerna. Obama behöver nämligen minst en tredjedels stöd från minst en av kongressens båda kammare för att vara säker på att slippa få sitt veto nedröstat.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lärare kränkta av elever med advokat

"Oacceptabelt" med juridiska ombud i kontakt med skolan. Nu kan elever förbjudas att anlita hjälp för att tillvarata sina intressen.0 

Ekonominyheter

Fico: Zelenskyj skadar EU mer än Ryssland

Slovakledaren rasar mot planen att stoppa rysk gas.. "Huvudsaken för storfolket i EU är att slaverna fortsätter döda varandra."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Etablissemanget levererade igen. Kronprinsessans tupplur, bajsregn på Expressen och Boomer-journalistikens sista boss.0 

Mer från Utrikes

Larmet: Judisk medieboss vinklar Israel-rapporteringen i BBC

100 anställda i protestupprop.. "Vi vill bara att BBC ska leva upp till sina egna värderingar om opartiskhet och trovärdighet".0 

Tre kronor tas bort från Danmarks riksvapen – efter 600 år

Gjorde anspråk på svenska tronen.. Symbolen har varit med sedan 1300-talet – och orsakade ett krig.0 

Avfärdar koppling till sprängd Tesla vid Trump-hotell. "Vi bedömer i nuläget ingen annan är inblandad."0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0