Att Obama har svårt att övertyga ens sina egna partikollegor om att avtalet är någonting positivt ses som ett svidande nederlag för den 54-årige presidenten, rapporterar AP.
Många republikaner, men även demokrater, är starkt kritiska till att Obama jämfört avtalets motståndare med de iranska extremister som skanderar "död åt Amerika". Presidenten menar nämligen att om man inte lyckas nå en överenskommelse med Iran så kommer landet fortsätta bygga kärnvapen och det kommer i förlängningen resultera i krig mellan de båda länderna.
Republikanernas talman i senaten Mitch McConnell uppmanade under veckan Obama att sluta demonisera dem som är motståndare till atomavtalet. Bland annat anklagade han Obama för att hantera den viktiga frågan som en politisk kampanj.
– Han vill demonisera motståndarna, elda upp gräsrötterna, reta upp demokraterna och få dem att sluta upp bakom presidenten, sade han.
I praktiken står det redan nu klart att Obama kommer att förlora omröstningen om atomavtalet i den republikanskt kontrollerade kongressen. Frågan handlar snarare om huruvida han kan samla tillräckligt stort stöd från sitt eget parti för att inte få sitt presidentveto nedröstat.
Hela nio av demokraternas 44 senatorer är judar och den judiska staten Israel är en stark motståndare mot atomavtalet med Iran. Om alla judiska senatorer gör som Schumer och röstar emot atomavtalet, av lojalitet till judarna i Israel, så kommer Obama därmed inte upp i den tredjedels stöd han behöver från senaten.
Om alla 18 demokratiska judar i representanthuset också röstar nej till avtalet finns det en risk att kongressen röstar ned Obamas veto om ytterligare några representanthusledamöter överger Obama och röstar med republikanerna. Obama behöver nämligen minst en tredjedels stöd från minst en av kongressens båda kammare för att vara säker på att slippa få sitt veto nedröstat.