I Tyskland har en debatt pågått om huruvida icke-vaccinerade ska kunna nekas intensivvård om de blir allvarligt sjuka, en debatt som mynnat ut i demonstrationer från vaccinmotståndare.
När det gäller resor utomlands påpekar Tegnell att Sverige inte har full kontroll över vad som gäller.
– Inte helt lätt att bestämma sig för något sådant, men det är heller inte vi som äger hela frågan, säger Tegnell till Expressen.
Inom den svenska intensivvården får patienter inte nekas på grund av egna livsval såsom exempelvis fetma, och därför tror inte experterna att det kommer att gå att neka vaccinvägrare intensivvård heller.
Läkare nobbar vaccinet
Samtidigt är läkare och andra medicinskt kunniga ofta de som tar nya vaccin sist, eftersom de är medvetna om risken för biverkningar och vet att flockimmunitet ändå kommer att skydda mot smittsamma sjukdomar – så länge resten av samhället vaccinerar sig.
I USA vägrar för närvarande upp till hälften av läkarna och sjuksystrarna att ta Pfizers vaccin av rädsla för biverkningar. Enligt LA Times gäller det här i gruppen prioriterade läkare som får vaccinet direkt eftersom de jobbar med coronapatienter och löper hög risk att smittas.
När Tegnells svininfluensavaccin orsakade narkolepsi och påföljande självmord bland unga efter 2009 års vaccinering är det okänt hur många av de drabbade – om några – som var barn till läkare. Utåt sett är dock expertisen enig om att det den här gången är rätt att ta det nya vaccinet.
– Narkolepsi kan ni glömma i det här fallet, säger virusforskaren Matti Sällberg till SVT.
Även Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet, understryker att man ska vaccinera sig och pekar på att biverkan av att inte ta vaccinet är oerhört mycket större än att ta vaccinet.