RFSL erbjuder sedan 2008 certifieringar till organisationer som arbetar utifrån ett HBT-perspektiv. Ett av kriterierna för att man ska få bli certifierad är att samtliga anställda måste ha genomgått RFSL:s HBT-utbildning.
Att behandla alla lika räcker inte, skriver man på sin hemsida, eftersom det kan innebära att man osynliggör "alla som exempelvis inte är heterosexuella, medelålders, med full funktionsförmåga, födda i Sverige och passar in i den traditionella kvinno-/mansrollen".
Därför är man på Hallonbergens bibliotek stolta över att få bli Sverige första HBT-certifierade bibliotek och man hoppas att fler kommer följa efter.
Tveksam till normer
En av bibliotekarierna på Hallonbergens bibliotek är Sofie Samuelsson. Hon har förärats med att få bli bibliotekets genusinspiratör.
Vi vill jobba med det här på ett ordentligt sätt, ifrågasätta normer och vad de kan innebära. Vi tror att det leder till att vi förbättrar vårt sätt att möta människor, men också att det är bra för vår egen arbetsmiljö att ha ett öppet och inkluderande arbetssätt, säger hon till DIK forum.
Man fokuserar dock inte endast på HBT-frågor, skriver DIK forum, och påpekar att biblioteket ligger i ett mångkulturellt område.
Vi möter alla slags människor och alla ska bemötas likvärdigt oavsett bakgrund. Det handlar inte bara om sexuell läggning, utan också om kön, etnicitet och funktionsförmågor, säger bibliotekschef Margareta Engstrand.