Foto: EISCAT

Svensk radar oroade Stasi

Publicerad 30 januari 2012 kl 07.00

Politik.Under kalla kriget oroade sig den östtyska underrättelsetjänsten Stasi rejält för det nordiska radarnätverket Eiscat, som har stationer i Kiruna, Tromsö och Sodankylä.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt finska Helsingin Sanomat spionerade Stasi mot anläggningen eftersom den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB misstänkte att Nato kunde använda den för att få en tidig varning om ryska missiler.

Helsingin Sanomat skriver att den nordiska radaranläggningningen kunde se över horisonten och därmed ha möjlighet att upptäcka missiler innan de syntes på vanlig radar, vilket oroade ryssarna.

Den tyska forskaren Helmut Müller-Engbergs, som jobbar med Stasiarkiven, säger till den finska tidningen att Stasi var väldigt intresserade av Eiscat och forskning om jonosfären i allmänhet.

Enligt de tyska forskarna ska en person med kodnamnet ”Larsen” ha försett Stasi med information om Eiscat. Östblocket fick även information om att anläggningen ingick i Natos antimissilförsvarssystem som tidigt kunde upptäcka om dåvarande Sovjet sköt missiler mot USA.

– Ett antal spioner, inte bara Larsen, samlade in information om jonosfärforskning för Stasis räkning, säger Helmut Müller-Engbergs till Helsingin Sanomat.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Mamman struntade i att lära sig svenska. Nu godkänner förvaltningsrätten kommunens beslut att dra in bidraget.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ungsvenskarna: Gå ur EU – så vi kan klippa pass

Medlemskapet "begränsar vår handlingsfrihet". SD-organisationen redo begära utträde – så att återvandring kan bli av.0 

Ekonominyheter

Dagligvaruhandeln faller kraftigt

Svensk handel hårt pressad.. "Läget för många företag är kritiskt."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0