"Vad kommer att hända med Kenya, tänker jag oroligt (och paternalistiskt), efter mitt första besök i landet. Hur ska det gå, att fösa ihop över 40 olika stammar till en sammanhängande nation? Vad kan man göra?", skriver Neuman i samband med att han reste till Kenya tillsammans med ett dussin andra svenska kulturarbetare.
Han föreslår bland annat det svenska koncepten med att föra fram fotboll och Zlatan som gemensam faktor för alla etniciteter.
"Man kan få fotboll att bli något som förenar", skriver han. "Arrangera tävlingar mellan olika förorter, över stamgränserna".
Under presidentvalet 2007 dödades tusentals kenyaner i stamrelaterat våld. Våldsamheter som har fortsatt med något minskad styrka.
Enligt gängse postkolonial teori ses mångkulturen i Afrika, och de "artificiella statsbildningar", som inte tog hänsyn till etnicitet som skapades då kolonialmakterna lämnade, som en stor del av orsaken till kontinentens problem.
"För de flesta kenyaner är Kenya ett land som man har råkat hamna i, när gränserna drogs en gång för länge sedan, men det spelar inte särskilt stor roll, för det avgörande är om man är kikuyu, luo, massai, kalenjin, gusli, akamba eller turkana", skriver Ricki Neuman.