Till skillnad från i Västvärlden brukar mångkultur ses som en försvårande omständighet när det kommer till Afrika, där många länder består av hundratals etniciteter och stammar. Här masajkvinnor.
Dylan Walters/CC-BY

SvD-kultur oroar sig för mångkulturen i Kenya

Publicerad 3 juli 2013 kl 18.18

Media.Det kan bli svårt att ena kenyanerna i en nation på grund av landets stora etniska mångfald, skriver kulturjournalisten Ricki Neuman i en krönika på SvD.

Gilla artikeln på Facebook

"Vad kommer att hända med Kenya, tänker jag oroligt (och paternalistiskt), efter mitt första besök i landet. Hur ska det gå, att fösa ihop över 40 olika stammar till en sammanhängande nation? Vad kan man göra?", skriver Neuman i samband med att han reste till Kenya tillsammans med ett dussin andra svenska kulturarbetare.

Han föreslår bland annat det svenska koncepten med att föra fram fotboll och Zlatan som gemensam faktor för alla etniciteter.

"Man kan få fotboll att bli något som förenar", skriver han. "Arrangera tävlingar mellan olika förorter, över stamgränserna".

Under presidentvalet 2007 dödades tusentals kenyaner i stamrelaterat våld. Våldsamheter som har fortsatt med något minskad styrka.

Enligt gängse postkolonial teori ses mångkulturen i Afrika, och de "artificiella statsbildningar", som inte tog hänsyn till etnicitet som skapades då kolonialmakterna lämnade, som en stor del av orsaken till  kontinentens problem.

"För de flesta kenyaner är Kenya ett land som man har råkat hamna i, när gränserna drogs en gång för länge sedan, men det spelar inte särskilt stor roll, för det avgörande är om man är kikuyu, luo, massai, kalenjin, gusli, akamba eller turkana", skriver Ricki Neuman.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Han var Jean-Marie Le Pen. Jonas De Geer minns mannen som aldrig vek ned sig för det globala.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0