Enligt Stefan Löfven kommer Sveriges riksdagsval 2018 inte vara fredat från påverkansförsök utifrån. Det skriver han i en artikel på DN Debatt.
"Tvärtom ser vi redan tecken på försök att påverka svensk politik", skriver han.
Därför presenterar statsministern flera åtgärder för att förhindra att så kallade falska nyheter påverkar svenskarnas tankar och åsikter. Bland annat ska Statens medieråd få större resurser för att "utrusta barn och unga med ett kritiskt tänkande i förhållande till medier", som Löfven uttrycker det.
Säkerhetspolisen ska arbeta med att höja kunskapen inom de politiska partierna om riskerna för påverkansoperationer utifrån under valåret 2018. På detta sätt vill Stefan Löfven förhindra "spridandet av vilseledande information".
Falska nyheter är något som berör alla i samhället, enligt Löfven.
"Detta är en fråga som står ovanför positioneringar och partipolitik. Den berör vårt samhälles fundament. Jag välkomnar alla goda krafter som vill bidra till det arbete som nu kommer fortsätta på bred front. Vår demokrati må fira jubileum – men den får aldrig tas för given", avslutar Stefan Löfven.
Anklagas för falska nyheter
Men under året har Stefan Löfvens egen regering anklagats för att sprida falska nyheter.
I en intervju med BBC påstod Sveriges arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson att antalet sexövergrepp och våldtäkter mot kvinnor "sjunker, sjunker, sjunker".
"Fake news”, enligt tidigare moderata statsrådet Elisabeth Svantesson. Johansson tvingades backa från påståendet och erkänna att hon sagt fel.
I förra söndagens SVT Agenda påstod demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) att Umeå är en kommun där hanteringen av återvändande IS-terrorister fungerat bra. I själva verket har Umeå inte tagit emot en enda IS-återvändare.
– Det stämde inte mycket i den intervjun, konstaterade terrorforskaren Magnus Ranstorp i SVT och påpekade att det är "allvarligt" att en minister sprider så oriktiga uppgifter.