Det var i februari i år som SVT Sydnytt rapporterade att privata vårdcentraler ställde betydligt fler diagnoser än sina icke vinstdrivande konkurrenter. Siffrorna kommer från en studie som är gjord av forskaren och läkaren Sven Engström.
– De läkare som själva äger sin vårdcentral har störst incitament att sätta fler diagnoser, och därmed få mer pengar, sade Sven Engström till SVT Sydnytt.
Nu får systemet intern kritik.
"Vårdcentraler tvingas prioritera lätta fall för att verksamheten ska gå runt och kunna gå med vinst. Vi tror inte att kollegor vill ta till fula knep eller fuska för att öka ersättningen, men det marknadsstyrda systemet tvingar fram detta beteende", konstaterar tre vänsterläkare i en debattartikel i Läkartidningen.
"Effektivt" enligt ideologi
För alliansregeringen är det dock självklart att privata vinster i välfärden behövs, med hänvisning till att skattefinansierad välfärd är mer "effektiv" och därmed ger skattebetalarna mer valuta för pengarna.
"Oftast handlar det om att använda konkurrens som ett medel för att driva fram både utveckling och kostnadseffektivitet. Fler privata företag i välfärdssektorn leder till höjd kvalitet till oförändrat pris", skriver nyliberala Centerpartiet i sitt program.
I verkligheten utgör den skattefinansierade vården och omsorgen en större del av samhällsekonomin i Sverige än i något annat land och står nu för 14,1 procent av bruttonationalprodukten, enligt siffror från Socialstyrelsen. En sammanställning som myndigheten gjorde 2013 visar att hela vård- och omsorgssektorn omsatte 483 miljarder kronor år 2011, vilket är en ökning med 20,1 procent sedan 2002.