I debattartikeln skriver intelligensexperten Sture Eriksson, docent i psykologi vid Uppsala universitet och numera pensionerad forskare i testmetodik och intelligenstestning, hur de ledande forskarna Richard Lynn och Tatu Vanhanens standardverk "IQ and the wealth of nations" (2002) kan användas för att förstå varför arabiska och afrikanska invandrargrupper har svårt att integreras i det svenska samhället.
SVT anklagar Erlandsson för att "sprida myter om afrikaners IQ" när SVT tar upp Expos artikel. Anledningen är att boken tar upp att länder lyckas olika bra beroende på vilken genomsnittlig IQ ländernas befolkning har, och enligt boken har arabländer och afrikanska länder lägre genomsnitts-IQ än exempelvis Sverige.
– Jag har bara delat den och det var länge sedan nu. Är det någon som har blivit kränkt så ber jag om ursäkt. Alla har lika värde, så är det inte mer med det, säger Ulf Erlandsson till SVT idag.
Frågan om kognitiva skillnader mellan folkgrupper är kontroversiell och avfärdas ofta som rasism. Inte minst liberala debattörer brukar influeras av John Locke (1632-1704) som såg människan som ett "oskrivet blad" utan medfödda egenskaper.
Inom vetenskapen råder i det närmaste konsensus om att de genomsnittliga IQ-nivåerna hos exempelvis afrikaner och afroamerikaner är betydligt lägre än hos européer och vita amerikaner. En mindre skara forskare hävdar dock att skillnaderna inte är medfödda, trots att amerikanska tvillingstudier redan på 1970-talet visade motsatsen.
SVT:s norska motsvarighet NRK sände år 2010 en populärvetenskaplig dokumentärserie kallade Hjernevask, där skillnader i IQ mellan etniska folkgrupper togs upp i ett avsnitt. Avsnittet, som fortfarande kan ses på Youtube, har liksom resten av dokumentärserien aldrig visats i svensk TV.