Omröstningen handlade om att stoppa den fria rörligheten mellan Schweiz och EU och sätta ett tak på det antal personer som tillåts flytta till landet.
– Schweiz har rätt att kontrollera sin egen invandring, menade Schweiziska folkpartiets (SVP) vice partiledare Luzi Stamm.
Han förutspådde även att konservativa och högerpopulistiska partier i övriga Europa skulle gå starkt framåt så länge etablerade politiker vägrar lyssna på sina väljare.
SVP var det parti som drev igenom folkomröstningen och lyckades med knapp marginal förmå schweizarna att rösta för invandringstaket. Men i Bryssel slog EU-topparna bakut och började införa sanktioner mot Schweiz som straff för att folket ansågs ha röstat fel.
Nu har Schweiz parlament under veckan, efter nästan tre år av överläggningar, beslutat att inte följa folkviljan om att begränsa EU-invandringen. Detta av rädsla för att EU kommer straffa Schweiz genom att skära av landet från den gemensamma marknaden.
Enligt den nya lagen nöjer sig politikerna med att arbetslösa schweizare ska ges förtur till lediga jobb i landet, före EU-medborgare. En urvattnad kompromiss långt ifrån det bindande lagförslag schweizarna röstade ja till, konstaterar The Local.
SVP rasar mot den nya lagen och kallar den ett brott mot landets konstitution som "saknar motstycke". I Bryssel välkomnas emellertid beskedet att politikerna i Schweiz ger efter för hoten och kör över det egna folket.
– Det är ett gott tecken att lagen inte är avsedd att införa kvoter på den fria rörligheten för EU-medborgare, säger EU-kommissionens talesman Margaritis Schinas.