Bakom folkomröstningen, som kommit till stånd genom ett så kallat medborgarinitiativ, står miljörörelsen Ecopop. Ecopop lyfter fram det faktum att invandring är skadligt för miljön och att fler invånare innebär att mer landområden behöver tas i anspråk för bostäder, infrastruktur och annan samhällsservice. Därför vill Ecopop kraftigt begränsa invandringen och se till att stävja befolkningstillväxten i landet till en nivå som är långsiktigt hållbar.
De vill stoppa invandringen - för miljöns skull
Organisationen Ecopop grundades redan 1971 och har sedan dess bedrivit kampanjarbete för att upplysa schweizarna om att den exponentiella befolkningstillväxten i världen är ett av de största hoten mot miljön då fler människor innebär en större miljöbelastning. Det är dock först på senare år som organisationen fått gehör för sina idéer i och med ett flertal andra medborgarinitiativ som går ut på att minska invandringen till Schwez.
Eftersom Ecopop kommit att klumpas ihop med andra invandringsrelaterade folkomröstningar har Ecopop-initiativet av dess meningsmotståndare anklagats för att vara främlingsfientligt och vissa vänsterextrema debattörer påstår till och med att tanken på en kontrollerad befolkningstillväxt påminner om Nazitysklands eutanasiprogram.
Ecopop har under kampanjen tagit fasta på hur Schweiz ska se ut år 2050. Ska man då redan ha hunnit bli 12 miljoner invånare eller ska man, som Ecopo-anhängarna vill, begränsa inflödet av invandrare så att befolkningen endast växt till mer beskedliga nio miljoner.
När initiativet i december 2012 godkändes för att gå vidare till en folkomröstning var det få som trodde att Ecopop-anhängarna skulle ha någon chans att få gehör för sina idéer. Sedan dess har oddsen jämnats ut betydligt och de senaste opinionsmätningarna inför dagens folkomröstning tyder på att det kommer bli en jämn kamp. Ändå lutar det åt att nej-sidan vinner folkomröstningen, inte minst eftersom inget etablerat parti ställer sig bakom Ecopop.