Den filantropiska organisationen ägnar sig framför allt åt att introducera kulturmarxistiska frågor som mångkultur, HBT och feminism i Ryssland och Östeuropa. Men nu har Rysslands riksåklagarmyndighet förklarat OSI icke önskvärd.
Beslutet fattades efter att den ryska duman gav riksåklagaren Jurij Tjajka i uppdrag att granska organisationer som tagits upp på den så kallade "patriotiska stopplistan". Under granskningen framkom att organisationernas verksamhet "undergräver Rysslands författning, försvarskapacitet eller säkerhet", skriver Sputnik.
Det var i början av juli som överhuset på utrikesutskottets initiativ upprättade en lista över icke önskvärda politiska organisationer. Listan består av 12 organisationer, däribland OSI samt USA-finansierade National Endowment for Democracy, NED, och International Republican Institute, IRI.
OSI bannlystes så tidigt som 1997 i Vitryssland. Grundaren, finansspekulanten och filantropen George Soros, har enligt Sputnik vid upprepade tillfällen anklagats för att ha bistått vid statskupper i olika länder, bland annat i "Rosenrevolutionen" i Georgien år 2003. Efter kuppen installerades Michail Saakasjvili, som numera är efterlyst i sitt hemland för bland annat korruption och förskingring. Saakasjvili utnämndes till guvernör i Ukraina efter statskuppen i det landet.
Soros förnekar inte ens själv att hans pengar bidrog till den så kallade Orangea revolutionen i Ukraina år 2004 och statskuppen i Ukraina år 2014, skriver Sputnik.