Det ser ut som att ett beslut om långdistansrobotar blir det som slutligen kan dra in Nato, Europa och USA i Ukrainas krig mot Ryssland.
Flera länder, däribland Kanada, ställer sig bakom att låta Ukraina använda sådana robotar, men samtidigt är Kreml tydligt med att en sådan åtgärd kommer att utlösa ett krig mellan Nato-länderna och Ryssland.
I en intervju förklarar Vladimir Putin att de aktuella vapensystemen inte kan användas av Ukraina ensamt, som saknar den satellitinfrastruktur som krävs för att navigera robotarna till sina mål i Ryssland. Angreppen måste därför utföras med hjälp av Nato.
– För det första har den ukrainska armén inte förmåga att använda moderna långdistansvapen av västerländskt fabrikat för att attackera mål inne i Ryssland. De kan bara göra det med hjälp av satelliter från EU eller USA, i regel Nato-länder, säger Putin och fortsätter:
– För det andra kan flyguppdrag för de här systemen bara matas in av militärpersonal i Nato-länder. Ukrainsk militär kan inte göra det. Så det handlar inte om huruvida man ska tillåta den ukrainska regimen att angripa Ryssland med dessa vapen eller inte. Det här handlar om att fatta beslut om huruvida Nato-länder ska delta direkt i den militära konflikten eller ej, säger Putin.
Om USA och Storbritannien godkänner detta kommer det bara betyda en sak, enligt Putin.
– Det betyder att Nato, USA och europeiska länder är i krig med Ryssland.
På fredagen underströk Dmitrij Peskov, Putins talesperson, att Ryssland menade allvar med vad som sades på torsdagen.
– Uttalandet som Putin gjorde i går är mycket viktigt. Det är extremt tydligt, entydigt och tillåter inte några dubbla tolkningar. Och vi vet att detta uttalande har nått sina adressater.
Medan Tyskland helt uteslutit att låta Ukraina använda vapensystem för attacker inne i Ryssland tvekar USA och Storbritannien fortfarande. Kanadas premiärminister Justin Trudeau är å sin sida tydlig med vad han vill se.
– Och, ja, Kanada är helt för att låta Ukraina använda långdistansrobotar för att svara på ryska attacker, som sker mest mot civila, säger Justin Trudeau.
President Biden diskuterade frågan under ett möte med Storbritanniens premiärminister Keir Starmer i Washington på fredagen. Inför mötet sa Biden till reportrar:
– Jag bryr mig inte så mycket om Vladimir Putin, när han fick frågor om den ryske presidentens uttalande.
Men efter mötet var det lägre tonläge, när det stod klart att USA och Storbritannien inte enats om att låta Ukraina använda långdistansvapen, vilket ledde till besvikelse i västerländska kretsar.
– Putin säger såna här saker för att uppnå resultatet att det ska avskräcka oss från att göra saker – inte för att det har någon bäring på vad han verkligen planerar att göra eller vad han han egentligen tänker, säger Kurt Volker, en tidigare amerikansk diplomat under förhandlingarna om Ukraina, till BBC.