Förra året skedde en rekordökning av bombdåd i Sverige: från 162 stycken 2018 till 236 fram till och med den 30 november 2019.
Samtidigt inträffade inte mindre än 320 skottlossningar med 41 dödade personer. Det är en ökning från 306 skjutningar året innan och en minskning från 45 ihjälskjutna 2018.
Dödsskjutningarna minskade alltså marginellt.
Så sent som i måndags bombades Östermalm i Stockholm så kraftigt att det såg ut som en plats från ett krig.
Detta tycker rikspolischefen Anders Thornberg är mycket allvarligt. Enligt honom blir brotten alltmer hänsynslösa, vilket också innebär en större risk att utomstående drabbas.
– Det är fullt i fängelserna i Sverige, det är fullt på häktena, det är fullt på anstalter, det är fullt på SiS-institutionerna för minderåriga. Ändå sker det ungefär lika många skjutningar, trots att polisen tar mer vapen och narkotika än vi någonsin har gjort, säger han till Svenska Yle.
Enligt rikspolischefen måste polisen bli ännu bättre på sitt arbete men främst bryta tillväxten av kriminella. I Malmö ser polisen, berättar han, hur barn i 8-14-årsåldern hjälper kriminella med vapen och narkotika och även rånar varandra.
Anders Thornberg menar att samhället måste sätta tydliga gränser för unga och tidigt låta dem förstå konsekvenser av sina gärningar. Samtidigt måste de få "känna" hopp om att det går att leva ett bra liv utan kriminalitet, menar han.
På frågan om varför just Sverige drabbas av skjutningar och bombdåd, har han dock inget konkret svar. Han påpekar att "forskningen har olika synpunkter", att de kriminella inte känner att det finns någon framtid och att det är "svårt" att bo i utsatta områden.