Riksdagen tillkännager enligt beslutet för regeringen att smittskyddslagens informationsplikt för HIV-positiva är "relativt verkningslös ur medicinsk synvinkel och dålig som ideologisk markering" och att den därför bör avskaffas helt.
I utskottet reserverade sig Sverigedemokraterna mot förslaget, som kom från Miljöpartiet. Men SD vek under riksdagsvoteringen ned sig och vidhöll inte sitt reservationsyrkande. Kammaren biföll därefter förslaget om att avskaffa informationsplikten med acklamation.
Beslutet hyllas av RFSU som i många år har kämpat för att avskaffa informationsplikten. Den skattefinansierade organisationen kräver nu att smittskyddslagen ska ses över, rapporterar Sveriges Radio.
Sedan 1985 gäller att HIV-smittade har en straffsanktionerad plikt att upplysa en eventuell sexuell partner om sin medicinska status. Men år 2013 utfärdade kontroversiella Folkhälsomyndigheten (då Smittskyddsinstitutet) ett så kallat kunskapsunderlag där det uppgavs att risken för överföring av HIV är minimal vid samlag där kondom används, om den HIV-infekterade parten har en välfungerande antiviral behandling.
Sedan dess gäller att den som lever med välbehandlad, så kallad smittfri HIV, kan befrias från informationsplikten efter beslut från behandlande läkare.
Men nu vill alltså riksdagen att även HIV-personer utan fungerande behandling ska få rätt att ha oskyddat sex med vem de vill utan att upplysa partnern om sin smitta.