Förslaget om att tusentals "ensamkommande" utan asylskäl ska få stanna i Sverige kommer gå vidare till riksdagen. Det uppger källor i regeringen för Ekot.
Det handlar om 9.000 som ska ha fått vänta 15 månader eller mer på beslut från Migrationsverket.
Regeringen fortskrider trots Lagrådets brutala kritik av det senaste förslaget. Enligt juristerna är reglerna svåra att förstå och man motsätter sig också att långa handläggningstider skulle utgöra skäl för uppehållstillstånd.
"Gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas", skriver Lagrådet i sin kritik.
JK sågade regeringens första lagförslag och påpekade att det var så lagtekniskt krångligt att myndigheter och domstolar skulle få svårt att tillämpa det, och "för de enskilda som är närmast berörda torde det knappast ens vara möjligt att ta till sig lagens innehåll", hette det bland annat i remissyttrandet. JK menade också att det förslaget brast ur ett rättssäkerhets- och likabehandlingsperspektiv, och att det rentav stred mot grundlagen.
Men regeringen struntar alltså i Lagrådets kritik och anser att långa handläggningstider visst är ett skäl för uppehållstillstånd.
Enligt Ekots källor motiverar regeringen detta med att asylvågen hösten 2015 var "exceptionell". Dock ser man ingen risk att lång handläggning även skulle bli ett nytt asylskäl för framtida invandrare.
Men om förslaget går igenom i riksdagen återstår att se. Allt hänger på hur Centern kommer rösta. Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har nämligen redan sagt nej.
Annie Lööf har tidigare sagt att Centerpartiet först vill se hur propositionen kommer se ut innan man lämnar besked i frågan.