Kungamakaren i Kabul

Razaq Ahmadzai ledde fruktad tortyrbyrå

Publicerad 28 december 2019 kl 00.44

Utrikes. Den afghanske politikern Razaq Ahmadzai, 58, har gång på gång nekats svenskt medborgarskap på grund av sin ledande roll i den forna kommunistiska säkerhetstjänsten Khad i Afghanistan, avslöjar Samhällsnytt.

Dela artikeln

Efter att Fria Tider dagarna före jul avslöjat att den afghanske politikern Razaq Ahmadzai, 58, och hans fru är skrivna på en falsk adress i Göteborg trots att de i själva verket bor i en lyxvilla i Kabul har flera personer hört av sig till Fria Tider med uppgifter om vad Ahmadzai egentligen pysslade med när han jobbade åt den fruktade säkerhetstjänsten Khad i Afghanistan, som styrdes av sovjetiska KGB från och med 1980.

I sin kampanjvideo inför valet uppgav Ahmadzai själv att han jobbade med att "försvara revolutionen" efter att kommunisterna tog makten på 1980-talet, och även när han invandrade till Sverige har han varit öppen med sin bakgrund i den fruktade säkerhetstjänsten. Talibanerna hade vid den här tiden för vana att kastrera, tortera och sedermera avrätta de män som arbetat åt Khad, och således var arbete i organisationen ett tungt vägande asylskäl i Sverige.

Men Sverige tillämpar en så kallad 25-årsregel, som innebär att den som har deltagit i massmord, tortyr och liknande måste bo i Sverige utan avbrott i minst 25 år innan han eller hon kan få medborgarskap i landet. Några hinder mot att få fulla bidrag från första dagen föreligger dock inte.

I sina skrivelser till Migrationsverket har Ahmadzai relativt detaljerat redogjort för sina arbetsuppgifter på Khad, och förnekat att han varit delaktig vare sig utförande eller planering av övergrepp, enligt den svenska myndigheten.

Sverige har ändå gång på gång avslagit Razaq Ahmadzais ansökningar om svenskt medborgarskap med hänvisning till hans bakgrund i Khad. Och efter att Fria Tider nu avslöjat att han i själva verket bor i Afghanistan lär det inte bli fråga om något svenskt medborgarskap de närmaste 25 åren heller.

Enligt en dom i Migrationsdomstolen som Samhällsnytt har publicerat hade Ahmadzai ett "bestämmande inflytande" i Khad. Enligt Migrationsverket började Razaq Ahmadzai jobba i organisationen redan 1980 och slutade inte förrän 1992, i samband med talibanregimens framgångar där.

Efter Fria Tiders artiklar om den afghanske politikern har partiet Grön trend gjort ett skriftligt uttalande där man helt tar avstånd från sin tidigare kampanjchef. I pressmeddelandet försöker partiet tona ned Ahmadzais roll och beskriver honom nu som "en av tusentals kampanjarbetare" för regeringssidan i valet. Enligt pressmeddelandet är Fria Tider vidare ett utländskt "fientligt spionnäste" och man uppmanar därför afghanska medier att i fortsättningen kontrollera uppgifter med dem innan man för vidare "fiendens psykologiska krigföring" i landets egna medier.


Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Mamman struntade i att lära sig svenska. Nu godkänner förvaltningsrätten kommunens beslut att dra in bidraget.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ungsvenskarna: Gå ur EU – så vi kan klippa pass

Medlemskapet "begränsar vår handlingsfrihet". SD-organisationen redo begära utträde – så att återvandring kan bli av.0 

Ekonominyheter

Dagligvaruhandeln faller kraftigt

Svensk handel hårt pressad.. "Läget för många företag är kritiskt."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0