Professor Bob Carter har doktorerat vid prestigefyllda University of Cambridge och publicerat över 100 artiklar i olika vetenskapliga tidskrifter. Men nu meddelar hans arbetsgivare sedan 32 år, James Cook University i Townsville, Australien, att hans förordnande som adjunkt inte kommer att förlängas, skriver Townsville Bulletin.
Beslutet kommer strax efter att Carter har publicerat boken Taxing Air – Facts & Fallacies about Climate Change. I boken ifrågasätter Carter hypotesen att människans koldioxidutsläpp har lett till att jordens temperatur ökar.
– Den vetenskapliga debatten är avgjord och visar tydligt att någon global uppvärmning inte har förekommit under de senaste 17 åren. Världen har slösat mellan 2 000 och 3 000 miljarder dollar på Kyotoprotokollet utan att det har gjort någon som helst nytta, säger Carter.
Från universitetets sida förnekar man att Carters åsikter i klimatfrågan har något att göra med beslutet att inte låta honom behålla sin tjänst.
– Hans förordnande löpte helt enkelt ut. Adjunktsförordnanden utvärderas kontinuerligt med beaktande av bland annat bidrag till undervisning och forskning, samt vetenskaplig produktion, uppger en talesman för universitetet.
Men Carter får stöd av professor Peter Ridd, som är prefekt för universitetets institution för fysik.
– Professor Carter är en förstklassig forskare och akademiker. Universitetet har behandlat honom mycket illa. Jag tror att beslutet att inte förnya hans förordnande åtminstone delvis beror på hans ställningstaganden angående klimatet, säger Ridd till Townsville Bulletin.
Även professor Ridd menar att teorierna om att koldioxidutsläpp lett till högre temperaturer är otillräckligt underbyggda.
– Om man tittar på geologiska och historiska data ser man att de nuvarande temperaturerna varken är särskilt höga eller ändrar sig ovanligt snabbt, förklarar Ridd.
Att mänskligheten står inför ett överhängande "klimathot" har länge ifrågasatts av ett litet, men stadigt växande antal forskare, som dock har svårt att göra sina röster hörda i debatten. I Sverige representeras de så kallade "klimatskeptikerna" framförallt av gruppen Stockholmsinitiativet, där bland annat fem professorer från KTH, Uppsala universitet och Linköpings universitet har engagerat sig.