Ungern och invandringen

Orbán: Flyktingarna är säkra i Turkiet

Publicerad 24 september 2015 kl 08.59

Utrikes. Turkiet och andra EU-kandidatländer måste betraktas som säkra länder för flyktingar att stanna kvar i, det sade Ungerns premiärminister Viktor Orbán igår eftermiddag.

Dela artikeln

Uttalandet gjordes efter överläggningar med tyska Bayerns maktparti CSU och dess ordförande Horst Seehofer, skriver den ungerska regeringen på sin hemsida. CSU är ett lokalt parti som på riksnivå samarbetar med det tyska regeringspartiet CDU.

Orbán upprepade även den uppmaning till Grekland som han gjorde i sitt tal inför det ungerska parlamentet i måndags om att lämna över gränskontrollen till andra EU-länder som klarar av att bevaka den.

Den ungerske premiärministern förkastade dessutom systemet med ett kvotsystem där Ungern och andra EU-länder ska tvingas ta emot de invandrare som högbidragsländer som Tyskland och Sverige tagit emot.

– Jag vill inte se någon moralimperialism, sade han men förtydligade att tyskarna är fria att ta emot hur många invandrare de vill.

Turkiet utgör, tillsammans med Albanien, Makedonien, Montenegro och Serbien, EU:s fem kandidatländer. Det innebär att EU:s ministerråd godkänt de fem ländernas EU-ansökningar och Ungern anser därför att de syriska flyktingarna gott kan stanna kvar där.

Såväl Socialdemokraterna som Moderaterna har i många år drivit frågan om att Turkiet, som kandiderat för medlemskap sedan 1999, borde släppas in i unionen. Nuvarande utrikesminister Margot Wallström (S) liksom förre statsministern Fredrik Reinfeldt (M) skrev i en gemensam debattartikel i DN 2007 att "ett demokratiskt och europeiskt Turkiet har en naturlig plats i ett framtida EU".

Eftersom vänster- och vänsterliberala politiker som Wallström och Reinfeldt anser att Turkiet platsar i EU tycker Orbán och andra högerpolitiker i Europa att det är konstigt att de inte anser att landet är tillräckligt tryggt för syriska flyktingar att stanna kvar i.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Han var Jean-Marie Le Pen. Jonas De Geer minns mannen som aldrig vek ned sig för det globala.0 

Mer från Utrikes

Olyckor låg bakom kabelskador i Östersjön

USA-myndigheter: Inga tecken på ryskt sabotage.. Teorierna avfärdas – trots att svenska medier redan målat ut Kreml som ansvarigt.0 

Amerikaner gör revolt mot Zuckerberg med ny Kina-app

Skippar Instagram och Facebook efter Tiktok-förbudet.. Rednote har snabbt klättrat till toppen av Apples App Store i USA.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0