Med hjälp av ny teknik upptäckte forskarna tidigare okända motiv på Tumlehedmålningen.

Nyupptäckta motiv på hällmålning avslöjar sjöfart på stenåldern

Publicerad 13 november 2019 kl 17.42

Vetenskap. Sydvästra Sveriges mest välbevarade hällmålning har nu daterats – den är från sen stenålder. Med hjälp av ny teknik har forskare lyckats blottlägga flera tidigare okända motiv som inte längre är synliga för ögat. Viktigast av de nyupptäckta motiven är flera båtar med älghuvuden i fronten som ger bevis för långväga sjöfart bland stenålderns maritima jägare.

Dela artikeln

Hällmålningen i Tumlehed är den mest välbevarade och komplexa i sydvästra Sverige.

Med hjälp av ny teknik har hällmålningen för första gången kunnat dateras och klassificeras kulturellt. Den är från sen stenålder och målades någon gång mellan 4200 och 2500 år före vår tideräkning, av långväga gäster som kommit med sina båtar till västkusten för att jaga säl och val.

Många tidigare okända motiv hittades och viktigast av dessa var bilder av båtar med älghuvuden – motiv som tidigare bara upptäckts i Finland, Ryssland samt i nordöstra Norge och norra Sverige.

– De här resultaten bekräftade mina teorier om sjöfarten på stenåldern, säger arkeologen Bettina Schulz Paulsson i ett utskick.

De nya tekniker som användes på Tumlehedmålningen var bland annat bildprogrammet Dstretch, som ursprungligen utvecklades av Nasa och mer och mer används i hällristningsforskningen. Detta användes för att synliggöra symboler som inte längre är synliga för ögat.

Med hjälp av PXRF, en bärbar röntgenfluorescensteknik, bestämdes den elementära kemiska sammansättningen av pigment i de olika motiven. Dessa gav forskarna data som avslöjade att olika färger använts för några av motiven och visar att hällmålningen gjorts vid åtminstone två olika tillfällen.

De allra viktigaste resultaten från utredningen var de nya motiv som framträdde och som visar båtar med älghuvuden i fronten.

– Älgbåtarna är ofta förknippade med jakt- och fiskescener och motiven i Tumlehed tolkar vi som tre älghuvudbåtar förknippade med en liten val, en säl och fyra fiskar, säger Bettina Schulz Paulsson.

Tumlehedmålningen ger indikationer på liknande sjöfartsresor under stenåldern som kulturellt är kopplade till befolkningar i östra och norra Fennoskandia, som omfattar området Norge, Sverige, Finland, Kolahalvön och ryska Karelen.

– Hjort, ren och älg visas ofta i fennoskandisk bergskonst. Dessa arter var viktiga jaktbyten men kan också ha haft viktiga symboliska och spirituella roller, säger Bettina Schulz Paulsson.


Nyheter från förstasidan

Väg för en miljard görs om direkt – "blev inte bra"

Trafikverket kritiseras för slöseri. "Löpande räkning" när lyckosamma entreprenörer sätter spaden i marken igen.0 

Ekonominyheter

Betalsektorns klimatfokus helt onödigt

Har ingen märkbar klimatpåverkan – alls.. Nu visar en ny rapport från Riksbanken hur meningslös sektorns gröna omställning egentligen är.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Mer från Vetenskap

Forskarlarmet: AI:n kan redan klona sig själv

Vi kan redan ha passerat ödesmättade "röda linjen".. Avgörande egenskap för att överlista människor och ta över världen.0 Plus

CIA ändrar sig: Covid kom nog från labb

Reviderar sin ståndpunkt.. Ansåg tidigare att så inte kunde vara fallet.0 

Vatten och extrema vindar hittade på exoplanet

Använde svenskbyggt instrument.. Forskarna ska undersöka förutsättningar för liv.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0